Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.    
CATALÀ | CASTELLANO | ENGLISH

21/12/2021 - BONES FESTES i BON NADAL

BONES FESTES i BON NADAL

El director i tot l'equip de l'Escola Quintanes us desitja un Bon Nadal.
17/11/2021 - Visita al Serradet de les Barneres.

Visita al Serradet de les Barneres.

El passat 16 de novembre els alumnes d'agràries van visitar l'explotació d'ovelles de llet del Serradet de Barneres. De primera mà van conèixer una altra manera de concebre la ramaderia, on el ramader s'adapta al ritme natural de l'animal, entra en connexió amb ell i aconsegueix, a més, que sigui econòmicament viable. Encara que pugui semblar increïble, d'aquesta manera (i amb només amb 100 ovelles productores) poden viure 3 famílies.

Fa anys que els visitem i constatem que aquesta opció és perfectament vàlida, que amb els anys es va consolidant de manera ferma i que, per la seva mida, s'adapta fàcilment als canvis que puguin ocórrer. Volem agrair la Maria Llorens la seva acollida i l'excel·lent tracte que sempre ens ha dispensat.


28/10/2021 - Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA.

Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA.

Granja Mas Bes, ubicada a Salitja (Girona), és la guanyadora del 1r Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural 2021, dotat amb 15.000 euros. La història de Mas Bes i la família Viñolas es remunta a la segona meitat del S. XIX amb dues vaques de la raça Frisona- Holstein. A l’actualitat, Granja Mas Bes té més de 1.200 vaques i destaca per la seva diversificació.
El jurat ha valorat el caràcter emprenedor de la família propietària de la finca, la transformació en un negoci diversificat i capaç de portar a terme activitats de diferents tipologies, així com la importància que tenen aquest tipus d’iniciatives per a la revalorització del territori.
Aquest 2021, el guardó també ha lliurat tres accèssits, de 2.000 euros cada un, als diferents sectors participants (Agroramader, Jardineria i Forestal).
L’accèssit en el sector Agroramader ha estat per a Talkual de Bellpuig (Lleida) pel seu caràcter innovador i la seva capacitat per aprofitar les noves tecnologies i el canal online per donar sortida a un tipus de producte no estètic que d’altra manera seria rebutjat. Creada amb la missió d’eliminar el malbaratament d’aliments, ofereix caixes de fruita i verdura imperfecta.
L’accèssit en el sector de la Jardineria s’ha lliurat a Japan Espais, de Manlleu (Barcelona) per la singularitat del projecte respecte d’altres empreses del sector i la seva capacitat per innovar i desenvolupar activitats connexes a la jardineria. Especialitzada en jardineria, paisatgisme i natura, aquesta empresa d’exteriorisme es caracteritza pel tracte personalitzat.
L’accèssit en el sector Forestal ha anat a parar a mans de SingularWood, de Santa Coloma de Farners (Girona) per la singuralitat del projecte i la possibilitat de reutilitzar i transformar un recurs natural com és la fusta en un objecte de disseny. Aquesta iniciativa, que és el resultat de la col·laboració entre productors


27/10/2021 - La lleva del suro.

La lleva del suro.

Jornada de la lleva del suro amb els alumnes d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural (FORESTAL).

Pelar o llevar suro consisteix a extreure'l de les alzines sureres (Quercus suber). El suro, que és l'escorça de l'arbre, es pela amb l'ajuda d'una destral, s'hi fan uns talls verticals (sense sobrepassar la capacitat de l'arbre per regenerar-se) i després es fa palanca per anar fent saltar el suro. Un cop pelat, l'arbre rep un tractament per tal d'assegurar-ne la supervivència i explotació posterior.

Un planter d'alzina surera triga, aproximadament, 50 anys a créixer prou per poder fer la primera extracció de suro. Després es pot pelar cada 14 anys. Les dues primeres extraccions donen un suro de baixa qualitat, apte per fer conglomerat per a aïllants i plafons. A partir de la tercera extracció el suro és de millor qualitat i ja es pot utilitzar per fabricar taps.

Des de l'edat mitjana i fins als segles XVI i XVII, el suro s'utilitzava per a l'elaboració de ruscos d'abelles, soles de sabata o aïllants.


18/10/2021 - Viatge d'Estudis Agropecuària.

Viatge d'Estudis Agropecuària.

Viatge d’Estudis a França amb els alumnes de 1er d’Agropecuària. Enguany hem pogut reprendre-les, i amb més ganes que mai. Aquestes sortides duren una setmana, permet als alumnes veure altres realitats i aprendre in situ com funcionen empreses referents del sector.

En aquest viatge van poder entrar en contacte amb una empresa del món del foié. Explotacions de vaques de carn de raça Blonde d’Aquitània, Laucane, Aubrac alguna d’elles en criança ecològica. D’altres d’elaboració i venta directa, com Sociéte Roquefort.

Van poder veure un escorxador i una CUMA (cooperativa d’utilització de maquinaria agrícola). Un breu resum d’una setmana molt ben aprofitada i amb molt aprenentatge, tan professional com humà.

I clar, també deixen temps per fer un partidet de futbol o una visita a Carcassona, l’energia de la seva joventut fa que ho aprofitin al màxim  i els monitors fan tot perquè pugui ser així.


15/06/2021 - Jardí botànic de Barcelona.

Jardí botànic de Barcelona.

Els alumnes de 1r curs de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria varen visitar el Jardí Botànic de Barcelona, especialitzat en les regions de clima mediterrani d'arreu del món. Espècies vegetals de Xile, Sud-Àfrica, Austràlia i també del nostre. Els va servir per entendre les característiques evolutives de les plantes mediterrànies.

Després van visitar el jardí més antic de Barcelona, el Laberint d'Horta, on es van perdre durant més d'una hora gaudint dels racons d'aquest jardí que no sembla que estigui al bell mig d'una gran ciutat.


15/06/2021 - Sorpresa!

Sorpresa!

Després d'un any on hem treballat de forma intensa, els alumnes de 1er de Grau Mitjà ens van fer una sorpresa. La Quintanera és una vedella arribada de l'Alt Urgell. Té pocs dies de vida i beu llet amb molt entusiasme.

Seguirem el seu creixement amb molta il·lusió i anirem enregistrant les diferents etapes per poder-les compartir amb tots vosaltres! Les persones són les que enriqueixen una escola, un sector i un país. Moltes gràcies, seguim endavant!

#sisonuntrosdepa #quemacos #crosasthomereixies #latevacaraeraunpoema


17/05/2021 - Visita a Cal Tubau.

Visita a Cal Tubau.

El dia 12 de maig, els alumnes de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà en producció agropecuària van visitar l’explotació agropecuària de 230 vaques de carn, Cal Tubau, situada al municipi de Pardines (Ripollès). Josep Morera, va ser el responsable d’explicar als alumnes, com es gestiona una explotació situada en una zona de muntanya.

Entre altres coses, aquesta visita va permetre als alumnes conèixer la raça bruna i la producció ecològica, la planificació de l’ús de les pastures disponibles per a l’alimentació de les vaques, i que una part del ramat realitza la transhumància a l’Empordà entre de desembre i el maig. Des de l’escola agraïm a la disponibilitat i atenció rebuda que ha permès als alumnes l’experiència d’aquesta la visita.


03/05/2021 - Pràctiques a empresa.

Pràctiques a empresa.

L'escola durant tot l'any canvia cada quinzena d'alumnat, alumnes de primer curs i segon curs s'alternen. Quan els alumnes no són aquí a Quintanes, estan realitzant l'alternança de pràctiques. Cada alumne té un conveni de pràctiques signat, normalment prop al seu lloc de residència.

La proximitat i el coneixement de la zona, facilita que un cop acabats els estudis, es pugui convertir en una relació ja professional.
A la foto Roger Carbonell, alumne de 2n de Paisatgisme i Medi Rural, en el seu dia a dia de les pràctiques a empresa. En aquest cas, ell col·labora en la gestió dels horts ecològics del restaurant de Can Jubany. Les fotos són fetes pel tutor, durant una de les visites de seguiment, on parlen amb l'alumne i amb el tutor, en aquest cas el Sr. Quico Arumí, per assegurar que tot evoluciona correctament.

Gràcies a totes les empreses que alimenteu aquesta nostra manera única d'ensenyar.


03/05/2021 - Campionat Catskills florística.

Campionat Catskills florística.

L'escola participarà al @campionat_catskills de florística que es fa aquest any. Serà la primera edició en aquesta disciplina. En Jardineria i paisatgisme l’any passat l’equip Quintanes va quedar tercer.

La competició consta d'una sessió d'entrenament i del dia del campionat. Participaran dos alumnes (titular i reserva). Tots faran una sèrie de pràctiques i dels que millor es desenvolupin sortiran els dos representants. Avui ha estat aquest dia, molt bona feina nois!
Descobrint l’art floral, descobrint habilitats desconegudes.
La jardineria té una part molt creativa, que sovint els alumnes no tenien en compte i es veuen sorpresos del seu talent

La Jardineria floreix a Quintanes: Instal·lar, conservar i restaurar jardins d'exterior i interior, així com prades per a ús esportiu, i realitzar les activitats de producció de planta i de floristeria, operant i mantenint la maquinària i instal·lacions, complint amb la normativa mediambiental, de control de qualitat i de prevenció de riscos laborals.


30/04/2021 - Visita a la Casa de les Abelles.

Visita a la Casa de les Abelles.

Visita d’estudis a La Casa de les Abelles (Sant Pere de Torelló) on en Ramon i la Cèlia ens van explicar un munt de coses sobre el món de l’apicultura. La visita es va dividir en dues activitats: una més teòrica i l’alta més pràctica, visitant els ruscs que tenen i posant en pràctica allò que s’explica anteriorment. La visita s’acaba traient mel, i tastant-la, d’un quadre acabat de sortir del rusc.

En aquesta zona s'hi troben diversos microclimes que afavoreixen l’existència d’una gran varietat de flors: aquest fet fa possible que la producció de mel sigui rica i variada, amb una gran gamma de gustos i de colors.


13/04/2021 - Visita a Mas La Carrera.

Visita a Mas La Carrera.

Visita a Mas La Carrera dels alumnes de segon de Grau Superior de Ramaderia i Sanitat Animal.

El Mas La Carrera fou la primera i durant molt temps la única explotació ramadera de l'Estat Espanyol reconeguda oficialment per l'Aberdeen-angus Cattle Society (www.aberdeen-angus.co.uk), l'organisme amb seu a Escòcia que regula la cria.

Des de fa uns anys, al Mas La Carrera completen el cicle de cria i engreix dels vedells amb una alimentació de base farratgera i comercialitzen la carn produïda amb la marca NATRUS. http://www.natrus.cat/

Agraïts sempre de les visites a empreses, ens obren les portes i ens deixen escoltar de primera mà i a primera fila, sobre la realitat i dia a dia del sector.


+ info: http://www.maslacarrera.cat/
17/03/2021 - Pràctiques grimpada.

Pràctiques grimpada.

Els alumnes de segon del cicle de grau mitjà de jardineria van realitzar durant els dies 11 i 12 de març les pràctiques de tècniques de grimpada i seguretat en arbres. Les pràctiques es van dividir en dos jornades i els alumnes van aprendre els diferents nusos que s'utilitzen (el vuit, doble vuit, as de guies, Prusik,...), les tècniques per accedir els arbres, per desplaçar-se per la capçada i assegurar-se.

També es va treballar com descarregar branques de manera controlada d'un arbre amb la utilització de politges i fre. Les pràctiques es van desenvolupar amb la participació de 3 professionals arboristes i experts grimpadors conjuntament amb els professors d'arboricultura de segon de jardineria.

Posteriorment els alumnes hauran de superar un examen en tècniques de grimpada que validi que han assolit les competències bàsiques en aquestes tècniques.


24/02/2021 - Visita a Àngel Caralt sl.

Visita a Àngel Caralt sl.

El dia a dia dels alumnxs de Quintanes és molt variat. Classes presencials, pràctiques a empresa, tertúlies professionals, visites grupals a empreses referents dels sector i professionals potents...

A la foto els alumnxs de 2n de Grau Mitjà d'Agropecuària van visitar Àngel Caralt sl. L'Àngel té 37,4k de seguidors al seu perfil d'Instagram @angelocromatto, això no és cap menudesa!. Li vam demanar perquè creia que això era així, el vam fer rumiar una mica...

"La nostra especialitat és l’ensitjat de farratges, per tant, els equips de maquinària són grans i amb quantitat, això fa que sigui tant emocionant per el públic, a molts ens apassiona aquest món però a ningú de la mateixa manera que jo."

Està clar que fer les coses amb passió, és la clau!


11/02/2021 - Pràctiques de ròssec.

Pràctiques de ròssec.

Una de les activitats principals d'explotació del bosc és el ròssec. El de rossegador era un ofici d'homes. Eren persones que es dedicaven a baixar els troncs de fusta que es tallaven a les zones boscoses dels ports fins a llocs de més fàcil accés. Era una feina de tracció, on els coprotagonistes eren sens dubte els cavalls.

Avui en dia, l'activitat és la mateixa, continua essent una de les activitats forestals primàries, però clar està que la tecnologia ha ajudat a fer que sigui una labor molt menys física que en el passat. L'arrossegament es realitza amb skidder o tractor amb cabrestant o, en funció de les condicions del terreny, amb autocarregador.


05/02/2021 - Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA entorn rural

Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA entorn rural

El Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural celebra aquest 2021 la seva 3a edició i ho fa ampliant fins a quatre el nombre de guardonats. Entre les novetats d’aquesta nova edició destaca que es distingirà el millor projecte amb una dotació econòmica de 15.000 euros i es concediran tres accèssits de 2.000 euros cadascun d’ells. Amb la particularitat que els tres accèssits estaran distribuïts entre els diferents sectors participants: l’agroramader, el forestal i el de la jardineria/paisatgisme.

Les persones amb esperit emprenedor, els autònoms i les petites empreses, de fins a un màxim de 25 treballadors, que tinguin en marxa activitats en els sectors agro ramader, forestal i de la jardineria a Catalunya ja poden presentar la seva candidatura. La convocatòria de la 3a edició del Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural estarà oberta fins al 30 d’abril de 2021. Les candidatures es poden presentar a través del formulari que hi ha disponible aquí al web.

L’escola EFA Quintanes, juntament amb la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA i Casa Tarradellas promouen la convocatòria d’aquest Premi que posa en valor les empreses i les activitats agràries i reconeix la feina dels emprenedors que gestionen un entorn pròsper, mitjançant iniciatives que vetllen per la sostenibilitat.

Aquest Premi, que té caràcter biennal, es porta a terme des del 2016 i té com a objectiu difondre els principis d’emprenedoria i innovació en el món rural. Aquesta 3a edició se celebra aquest 2021 i no el 2020 a causa de la situació generada per la Covid- 19.

El passat dia 30 d'abril es va finalitzar el termini d'inscripció de candidatures. La segona fase està en marxa, el dia 14 de juliol es faran públiques les deu propostes finalistes. Estigues a atent/a i segueix-nos a les noves xarxes del Premi: IG - FB @premiquintanesbbvaentornrural // TW @PQuintanesBBVA


+ info: http://www.quintanes.com/premi-emprenedoria-quintanes-bbva

S'estan mostrant 15 notícies (1-15) de 539