El passat dia 3 de maig, el grup de jardiners va realitzar la jornada de grimpada i arboricultura dins del jardí de l’escola. Els jardiners van poder veure tècniques de grimpada, material i novetats del món de l’arboricultura. Aquesta sessió la van realitzar els arboricultors: Frederic Llambès, Francesc Boix i Juan Crespo, grans experts en la matèria i col·laboradors habituals de l’escola. Al llarg de tot el dia es van poder practicar diverses tècniques de llançament de fona, col·locació de salva-càmbiums, grimpada i tala d’arbres, nusos i pujada amb esperons, també van veure novetats de materials de seguretat. Els alumnes i els monitors van gaudir d’un bon dia sense pluja després de molts dies de mal temps.
El Dilluns 29 d’abril, amb els alumnes del 2n Curs de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries, vam visitar l’Ecogranja de Recerca Salgot.
L’Ecogranja està ubicada a la finca El Saüc, a la localitat osonenca d’Aiguafreda. L’interior de cada nau és diferent, d’acord amb les necessitats dels seus habitants (femelles gestants, garrins lactants, deslletats). En tots els casos, els animals gaudeixen d’espais interiors i exteriors generosos.
Els nostres alumnes van tenir l’oportunitat de conèixer de la mà d’en Joan Parareda, tècnic responsable de la granja, els avantatges i inconvenients de la cria d’animals sota el sistema ecològic.
El dia 29 d'abril, es va fer una jornada de pràctiques amb maquinària de moviments de terres, pensat especialment per l'àmbit de jardineria.
Els alumnes varen poder portar i practicar amb dues de les màquines més utilitzades en el món de la jardineria, com són la mini excavadora, altrament anomenada "Bobcat", i amb una petita giratòria.
Aquestes màquines, els jardiners és important que les coneguin, ja que sovint les necessiten i són fàcils de trobar de lloguer, i així poder rendibilitzar millor la seva feina.
L'alumnat va estar molt content de fer aquestes pràctiques i les varen aprofitar de valent.
El dissabte 27 d'abril es va realitzar per part de Quintanes una sessió d'horticultura a totes les persones que l'Ajuntament de Masies de Voltregà els ha adjudicat un hort social. La sessió es va realitzar a la sala de plens del propi Ajuntament i va ser molt satisfactori.
Els alumnes de 1r del Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural han realitzat una ruta de 7 hores per la finca forestal el Mataró. El tècnic Superior en Recursos Naturals i Paisatjístics, Albert Bosch, ens ha explicat la gestió que es du a terme en diferents masses forestals, així com l’activitat de l’Associació de Propietaris del Montseny. Han pogut comprovar in situ l’afectació de diverses malalties i plagues com la vespeta, el xancre, el roig i la tinta del castanyer; el corc del suro.
El dijous 25 d’abril, amb els alumnes de 2n de Producció Agropecuària, hem anat a visitar l’explotació de 3800 conilles i l’engreix de les conilles de la familia Vilaró i Soler de Gurb.
La característica principal d’aquesta explotació és el tipus d’instal·lacions, ja que están a l’aire lliure. Aquí hem pogut veure les 3.800 mares de raça Valenciana i els més de 24.000 conills d’engreix, situats en 36 naus, d’uns 40 per 3 metres.
També hem vist el laboratori on es preparen les dosis per a la inseminació. El Sr. Ivan ens ha explicat tota mena de detalls de la producció, alimentació, sanitat i comercialització de la seva granja.
Des d’aquí li volem agrair la seva col·laboració en la formació dels nostres alumnes, que de ben segur han trobat una molt bona visita de conills.
El dia 24 d’abril, amb el curs del cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van visitar Vall-llosana, una explotació d’agricultura i ramaderia ecològica entre els municipis de Castellterçol i Castellcir. El gerent, Sr. Josep Garriga va explicar la motivació per fer aquest tipus de produccions; també com fan tot el procés, des de l’obtenció de la llavor pels cultius fins la venda de les seves vedelles directament al consumidor. En resum, una explotació amb gent que estima la terra, les tradicions i fer les coses ben fetes d’inici a final.
Els alumnes de 2n Curs de Gestió i Organització de Recursos Naturals i Paisatgístics van estar de viatge per la Sòria forestal, realitzant en 5 dies (del 22 al 26 d’abril) més de 16 visites professionals. Les visites del viatge van ser força variades:
· Vistes a espais naturals com els de La Fuentona, El Sabinar i La Laguna Negra.
· Visites a bosc amb el tallador Abel de Vicente, campió d’Espanya d’escultures de fusta amb xerrac, i també a veure treballs amb processadores.
· Visita a les forests de Tardelcuende per veure com s’està recuperant i innovant en la resinació.
· Jornada organitzada des de la Delegació de Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó de Sòria sobre silvicultura, maquinària i incendis forestals on vam poder conèixer mètodes innovadors de detecció del foc.
· I d’anada i tornada vam aprofitar per parar a visitar el Centre de Fauna de Vallcalent a Lleida, i el viver forestal de la DGA a Ejea de los Caballeros.
El dia 19 d’abril els alumnes de 2n curs del CFGM de Treballs Forestals van visitar les instal·lacions de l’Associació per a la Defensa de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) amb seu a Santa Maria de Merlès. Va ser una jornada dedicada a la problemàtica de la fauna al·lòctona i a la recuperació de fauna autòctona. Durant la jornada es va alliberar un eriçó i es varen estudiar sobre el terreny les espècies al·lòctones del cranc senyal i del cranc americà.
Dijous 18 d’abril, el 2n curs de Jardineria de Grau Mitjà, va visitar l’empresa de jardineria Cultius Roig, de Premià de Mar, dedicada a la producció de planta ornamental. El 50% de la producció és de diferents varietats de geranis. També produeixen planta ecològica per al mercat estranger, especialment Alemanya. El Tècnic de Producció, Sr David Serra, ens va explicar les diferents fases del procés de producció, des del cultiu in vitro, fins a l’expedició de comandes, passant per la preparació d’esqueixos, l’arrelament, el transplantament i l’embalatge.
Dimecres 17 d’abril va tenir lloc la Jornada de grimpada d’arbres al jardí del “Pelut” (Orís). Els alumnes de 2n de Recursos Naturals i Paisatgístics de Grau Superior van poder posar en pràctica els nusos (Prusik, as de guia, etc.) apresos el dia anterior a l’escola.
Els tres professionals arboristes/grimpadors van muntar cinc estacions on els alumnes van fer exercicis d’ascensió amb diferents tècniques, desplaçaments per les capçades, ràpels, utilització d’esperons, etc.
Totes aquestes tècniques, juntament amb bons coneixements de botànica, física i altres, són essencials per a aquells jardiners que es vulguin dedicar professionalment a tasques d’esporga d’alçada, desmuntada d’arbres, etc.
El 17 d'abril vam anar a la provincia de Girona a visitar dues empreses capdaventeres en genètica bovina. Al matí, en Xavier Carrer de SEMEGA ens va fer un recorregut per les instal·lacions del seu camp de proves i posteriorment ens va explicar la nova tecnologia anomenada Genòmica. A la tarda, els Germans Xifra de Mas Gener van tenir l'amabilitat d'explicar-nos l'origen de la genètica del seu ramat i també el funcionament dels dos robots de munyir amb els que treballen a la seva granja.
El passat divendres dia 12 d’abril vam parlar d’arbres a l’escola a través de la Jornada PATT. El Sr. Josep Selga va explicar les característiques que han de tenir els arbres i sobretot com es pot fer per aconseguir un arbre de qualitat. Vam parlar del procés de producció de l’arbre en el viver i del maneig adequat que cal fer-li. També va parlar del transport dels arbres, que és una fase molt important per garantir-ne la qualitat. Al final hi va haver un torn de preguntes que va portar a una improvisada taula rodona molt interessant.
La setmana del 8 al 12 d’abril, el grup de Forestals de Grau Mitjà va anar a la zona d’Annency (França). Els Alps francesos són molt reputats dins del sector forestal. Aquí van poder visitar cables aeris, serradores, boscos públics i privats. L’escola agrícola de Poissy va organitzar un viatge molt complert. Un dia els alumnes de Quintanes van ajudar als alumnes de Poissy, tot un matí de feina en un plantació forestal. Les visites van tenir el factor temps en contra, ja que va ploure durant tota la setmana. Les temperatures eren baixes i, fins i tot, van trobar neu. Es va poder conèixer uns boscos amb forts pendents i arbres més grans i voluminosos que els que hi ha per aquí. Van comparar diferents gestions, veure maquinària de gran potència i indústries de transformació amb instal·lacions novedoses. Fins i tot, van poder veure el Barça-PSG en condicions adverses…
El dimecres dia 10 d’abril, el grup d’alumnes que estudien el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Treballs Forestals va realitzar una visita a l’explotació “El Francàs Vell” situada a Sant Agustí de Lluçanès. El responsable de l’explotació, Albert Camprubí, va explicar als alumnes el tipus de bosc present a l’explotació i les diferents activitats de l’empresa, des de l’agroturisme a la ramaderia extensiva de les vaques de pastura. Els alumnes també van tenir ocasió de veure “in situ” el tipus de treballs forestals realitzats a l’explotació i entendre la complementarietat de les activitats ramaderes i forestals.
Entre els dies 8 i 12 d’abril de 2013 l’escola Quintanes ha acollit un grup de francesos procedents l’escola Maison Familiale Rurale “Château Jolibert”, situada a la població de Bourgougnague, a la regió d’Aquitània. El grup ha fet estada a l’escola i ha realitzat diverses visites tècniques a diferent empreses del sector agrari i ramader: Embotits la Gleva, l’explotació agrícola i ramadera “Mas Carous” de Gurb, el Concessionari New Holland de Vic, l’empresa de vins i caves Olivella Galimany, i el moli d’oli Pere Lluch situats a Guardiola de Font Rubí, i a més també han fet un dia de visita turística cultural a Barcelona ciutat. Mentre aquest grup d’alumnes francesos han estat a Catalunya, un grup d’alumnes de escola Quintanes estan fent una estada de pràctiques en explotacions franceses situades a la regió de l’escola MFR “Château Jolibert”. Aquestes activitats s’han realitzat gràcies a la col·laboració entre ambdues escoles.
El dijous 4 d'abril vam anar a visitar en Miquel Àngel de Lamo, antic alumne de l'escola, a Sant Eudald del Jou (La Garrotxa), des d'on es dedica al món de la jardineria. L'objectiu de la visita era conèixer un jove que ha muntat la seva pròpia empresa i que viu de manera apassionada la jardineria, no com a negoci, sinó com a sistema de vida. Per acabar la jornada hem anat fins a Olot, als jardins del Casal dels Volcans, on en Jordi ens ha obsequiat amb una sessió de reconeixement de plantes a l'aire lliure.
El dijous 14 de març vam anar a visitar Semen Cardona. Semen Cardona és una empresa dedicada a la producció i comercialització de semen porcí multi-genètic. La seu empresarial està ubicada al municipi de Cardona (Barcelona) i té com a principal objectiu portar un control exhaustiu de tot el procés de producció de dosis seminals amb la finalitat de garantir un producte final de màxima qualitat per al seus clients. Amb els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en l’especialitat de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries vam tenir l’oportunitat de visitar un dels centres, concretament el de Cardona. Acompanyats pel director tècnic, en Xavier Barrera, vam poder visitar les instal·lacions, així com poder conèixer els últims avanços en manipulació i elaboració de semen de porcí.
Seguint el pla de formació previst per als alumnes agraris i ramaders, el passat dia 2 d’abril, un grup d’alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Explotacions Agropecuàries van començar una estada de pràctiques, de tres setmanes de durada, en explotacions franceses de la regió d’Aquitània. Aquesta estada, que va finalitzar el dia 19 d’abril, es va organitzar gràcies a la col·laboració de l’escola francesa, MFR Château Jolibert, situada al municipi de Bourgougnague, a la regió d’Aquitània, al sud-oest de França.
L’estada a França ha fet possible aprenentatges com: la vivència d’una cultura i costums diversos, la pràctica de la llengua francesa, la descoberta i la participació en les activitats diàries d’una explotació agroramadera, la convivència en el si d’una família d’acollida, etc. Tots aquests aspectes han comportat l’adaptació a una realitat desconeguda, adquirir una visió més àmplia i un millor coneixement d’aquest gran país veí que és França.
La valoració de l’estada ha estat molt positiva, i totes les parts que hi han intervingut; famílies d’acollida i les seves respectives explotacions agrícoles i ramaderes, les dues escoles, i els propis alumnes, han valorat l’activitat com a una gran experiència.
El dia 21 de març, el segon curs de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Treballs Forestals va fer una una visita al Ripollès. El tècnic del Departament d'Agricultura, Santi Farriol, va explicar el funcionament de les subhastes de fusta i la gestió de les finques públiques. A la visita es van veure diferents treballs silvícoles realitzats en boscos de pi roig, construcció de pistes forestals i la gestió d'espais d'ús públic en un entorn forestal.
El dimecres 20 de març, amb els alumnes de segon de Grau Mitjà de Producció Agropecuària hem anat de Visita d'Estudis a dues empreses dedicades a la construcció de maquinàra agrícola. Al matí s'ha visitat Agric-Bemvig de Masies de Voltregà dedicada principalment a la construcció de fresadores, trituradores, i moltes altres màquines per a l'empresa agrària a més d'instal·lacions ramaderes.
A a tarda hem visitat una empresa més familiar, dedicada a la construcció de tot tipus de remolcs: segadors, autocarregadors, escampadors, unifeeds... aquesta empresa està situada a Camallera (Girona). Aquí ens ha sorprès la seva comercialització ja que allà on veuen més futur en aquests moments de crisis és a Mèxic i Nova Zelanda.
Molt ben atesos en les dues visites i aprofitar per donar-los-hi el nostre agraïment, ajudant així a la formació dels nostres alumnes.
Entre els dies 18 i 22 de Març de 2013 vam tenir l’oportunitat de visitar Alemanya, concretament el Land de Baviera. El grup estava integrat per 7 alumnes acompanyats per dos monitors, Jordi González i Marco A. Jacho López. Durant el viatge vam realitzar diferents visites tècniques entre les quals volem destacar: La fàbrica de maquinària agrícola Deutz Fahr, Biodigestor granja Götz, Lampl – hof venda directa, granja de vaques de llet Kellerer, l’escola de doma de cavalls Reitanlage Fenzl, granja de porcs amb alimentació líquida Schneidhuber. Volem aprofitar aquestes línies per agrair la col·laboració dels Gerents de Terramaq Josep Mª i Lluc,Same Deutz Fahr Iberica, a l’empresa de material per a granges Weda i la seva filial, BayWa i a en Martin Schüβler representant del Ministeri d’Agricultura i Alimentació del Land de Baviera.
El passat divendres dia 15 de març amb els alumnes de 2n Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària, vàrem anar a visitar una granja de repoblació de conills de bosc a Palafolls. Va ser una visita molt interessant, ja que aquesta granja té un maneig, sanitat i producció força diferent a les granges convencionals de producció de carn. El Sr. Pere Clarà ens va ensenyar i fer totes les explicacions referents a aquesta producció destinada a repoblar els vedats de caça.
+ info: http://www.granjaclaro.es
El dijous 14 de març, vam anar a Taradell amb els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en l’especialitat de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries a visitar EMBRIONES EQUINOS, una empresa dedicada exclusivament a la reproducció d’èquids. Acompanyats pel gerent tècnic, en Guillem Formiguera, vam poder visitar les instal·lacions, així com conèixer els últims avanços en reproducció assistida, concretament la congelació i transplantament d’embrions.
El passat 14 de març el 2n curs del cicle formatiu de grau mig de jardineria va visitar les instal·lacions de Jardí Pond a Terrassa. Allà vam poder veure i tocar els elements inerts que es fan servir en jardineria: terres, cautxú, còdols, fustes, paviments, basses, estàtues … És una exposició de materials a l’aire lliure que tot professional hauria de conèixer.