La setmana del 29 de maig al 2 de juny els alumnes van finalitzar la seva formació extraescolar de Bonsais. El Sr. Josep Santacreu durant el curs escolar 2016/2017 els ha ensenyat tot de conceptes i han estat treballant amb bonsáis. Espècies arbòries o arbustives cultivades en forma d’arbre en miniatura. Aquesta fotografía mostra el seu últim dia i el seu laboriós treball.
El Sr. Jordi Rosell, professor de l’escola, va tenir la iniciativa de presentar als alumnes el que és un insectari i el projecte de fabricar-ne un. Durant el curs escolar 15-16 amb els alumnes de 1r de GM d’aprofitament i Conservació del Medi Natural, en la unitat formativa de vegetació adventícia i control fitosanitari es va començar a construir l’insectari. Amb moltes ganes i dedicació, però amb un curs no van poder-lo acabar així que durant aquest curs escolar amb els alumnes de 2n de GM de Jardineria també s’hi han dedicat i finalment l’han acabat. L’insectari és un tipus de zoo/hotel d’insectes. La part superior de l’insectari està fet amb una cobertura vegetal per a la regulació de la temperatura. I també hi consta Sedum album aquesta planta afavoreix l’aparició d’abelles. L’esforç i dedicació té la seva recompensa. Gràcies a tots per la vostra col•laboració.
El diumenge 4 de juny vam celebrar la Festa del Camp 2017. Tot i que el temps no apuntava massa bé van asistir-hi més de 350 persones. Durant l’acte acadèmic es van lliurar els premis “Q”, que cada any s’atorguen a empreses i persones que fa anys que col•laboren amb l’escola. Aquest curs s’ha premiat en l’àmbit agrícola-ramader el Sr. Xavier Roca de l’empresa Sahivo, S.A., en l’ àmbit forestal el Sr. Gabriel Esquius en representació de Forestal Catalana i en l’àmbit de Jardineria el Sr. Pere Cañizares i Pedro Sillero de l’empresa Honda-Echo. Des de l’escola us agraïm la vostra assistència, col•laboració, dedicació i esforç.
El diumenge 4 de juny vam celebrar la Festa del Camp 2017. Tot i que el temps no apuntava massa bé, van assistir-hi més de 350 persones. La Festa va començar amb la gimcana de tractor i el partit de futbol. La gimcana de tractor consta d’una prova d’habilitat i maneig del tractor, organitzada per en Josep Bagaria, professor de l’escola. Van presentar-s’hi 9 participants. El guanyador va ser en Pau Casadesús, alumne de 2n de GM de Producció Agropecuària, en 2a posició va quedar en Jordi Llorens, exalumne de l’escola, en 3a posició l’Enric Ferrer i en quarta posició en Nil Puntí, alumne de 2n de GM de Producció Agropecuària. Com cada any vam convidar una antiga promoció. En aquest cas va ser la 23ena. L’acte acadèmic que es va celebrar diumenge va estar presidit per diferents autoritats. El Sr. Miquel Torrents (President de la Fundació Antiga Caixa Manlleu),el Sr. Agustí Anglada (membre de la Junta del Gremi de Jardineria de Catalunya), el Sr. Arnau Picó (representant del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) , el Sr. Sergi Vilamala (alcalde de Les Masies de Voltregà) i el Sr. Toni Martorell (Director de l’escola EFA Quintanes). Previ al lliurament de diplomes als alumnes de segon curs dels diferents cicles que s’imparteixen a l’escola, es van fer uns parlaments sobre el curs escolar. Durant l’acte acadèmic es van lliurar els premis “Q”, que cada any s’atorguen a empreses i persones que fa anys que col•laboren amb l’escola. Aquest curs s’ha premiat en l’àmbit agrícola-ramader el Sr. Xavier Roca de l’empresa Sahivo S.A. En l’ àmbit forestal, el Sr. Gabriel Esquius en representació de Forestal Catalana i en l’àmbit de Jardineria el Sr. Pere Cañizares i Pedro Sillero de l’empresa Honda-Echo. Vam fer un gran dinar, preparat per les nostres cuineres que va consistir en una fideuada i carn a la brasa. El dia es va tancar amb el concurs de motoserres, organitzat pels professors de pràctiques de forestal, en Carles Lorca i en Jordi Rosell. El guanyador va ser un exalumne que va participar-hi, l’Òscar Lluch; en segona posició va quedar en Raúl Urbano i en tercera posició l’Adrià Parramon, tots dos alumnes de 2n de GM d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural. La Festa ha estat possible gràcies a alumnes, antics alumnes, professors, personal no docent, amics i col•laboradors de l’Escola EFA Quintanes.
El dilluns 29 de maig, amb els alumnes de segon de jardineria de grau mitjà, vam fer una jornada pràctica de manipulació de mini excavadores. D’entrada, el Sr Carles Viladecans ens va fer una xerrada sobre el funcionament, manteniment, seguretat i conducció de la mini excavadora i la mini giratòria. Després, els 18 alumnes van poder practicar amb les dues màquines durant tot el dia, fent una sèrie de treballs i circuits per anar agafant habilitat i confiança amb les màquines. Va estar una diada molt profitosa i agraïda per tots els alumnes, ja que de ben segur, molt aviat, quan tinguin l’oportunitat de construir un jardí i tinguin de fer moviments de terres, es plantejaran llogar-ne i fer-ne ús.
El divendres 26 de maig amb els alumnes del 1r curs de CFGM d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural vam anar a esbrinar com funciona un parc de bombers voluntaris. Durant la visita vam poder saber com s’entra a formar part del cos de bombers voluntaris i què empeny a una persona a ser bomber voluntari. A la visita els alumnes van poder emprovar-se els equips de treball d’un bomber, fer anar les llançadores i poder veure de ben a prop un helicòpter i conversar amb el seu pilot. Tant la Tània, la Cap del Parc, com en Pere, un dels bombers més veterans del Parc, van ser uns molt bons orientadors, responent a tot allò que els alumnes van voler saber. Agrair-los a ells, així com a en Francesc Carola, excap del parc, la possibilitat de poder fer aquesta visita.
El dijous 25 de maig, amb els alumnes de 1r de GS de Gestió de Forestal i del Medi Natural, vam fer una visita a l'estació de muntanya de Vall de Núria amb l'objectiu de conèixer els sistemes de protecció contra allaus i despreniments. Durant la jornada, acompanyats d'un tècnic de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, vam poder veure 3 tipus de dispositius de desencadenament controlat d'allaus: l'Avalancheur, l'Avalex i l'O'bellx exploder. A banda de les proteccions contra allaus de tot el complex turístic, el cremallera de baixada va aturar-se dins el Túnel del Roc del Dui, els alumnes van poder recórrer l'interior del túnel i sortir per una de les vies d'evacuació per veure l'antic traçat del cremallera sobre el qual l'any 2003 hi hagueren forts despreniments que van motivar la construcció del túnel. El tècnic de Vall de Núria va mostrar diversos sistemes de contenció de talussos i vessants com xarxes de cable i barreres dinàmiques.
El dia 19 d’abril d’enguany, amb els alumnes de 2n de producció agropecuària, vam anar a veure els tallers de la família Juscafresa a Camellera. El Sr. Joaquim Juscafresa i la seva filla, ens van explicar l’evolució de l’empresa i sobretot tot el que fa referència a la fabricació de la maquinària agrícola que produeixen. A més de veure en detall els tallers de fabricació, muntatge i pintura, ens van explicar el tema del disseny, els controls i les verificacions que fan de les màquines al llarg de tot el procés. En Joaquim també ens va explicar les dificultats de la comercialització, per tot el món, que fa de les seves màquines.
Càpsula són unes jornades d’orientació acadèmica i professional que donen eines als joves per prendre decisions sobre el seu futur. El principal objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer, als joves que acaben l’etapa d’ESO, les diferents opcions formatives de la comarca d’Osona. Del 26 al 28 d’abril, dimecres, dijous i divendres estarem presents a l’Edifici del Sucre de Vic durant el matí a partir de les 12:20h i us presentarem l’oferta educativa del nostre centre. Impartim Cicles Formatius de GM i de GS: GM Producció Agropecuària, Aprofitament i Conservació del Medi Natural i Jardineria. GS Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, Gestió Forestal i del Medi Natural i Paisatgisme i Medi Rural.
El passat 19 d’abril amb els alumnes de segon de grau mitjà de producció agropecuària vam anar a visitar l’explotació d’Aiguaviva anomenada CAN FRASER. la visita a questa explotació, on munyen més de 400 vaques, va estar encarada al tema de la maquinària, on a més de treballar la seva terra també treballen per a tercers. El Sr. Jordi Aulet Batlle ens va explicar tot el que fa referència a les màquines, començant per les característiques dels seus 11 tractors i per totes les altres màquines que són bastantes. També ens va explicar la rendibilitat, el manteniment, l’organització etc.. Els alumnes van poder conèixer de primera mà les diferents màquines estudiades a classe i la seva utilitat.
El divendres dia 25 d’abril, els alumnes del primer curs del CFGM de Producció Agropecuària van fer una visita a la granja CAN FELIU, a Campllong. La persona responsable, el Sr. Xavier Codina, va explicar als alumnes els diferents sistemes de regadiu utilitzats per a la producció de farratges destinats l’alimentació de les vaques de llet de la granja. A Can Feliu reguen 120 hectàrees on produeixen una doble collita anual de raigràs o d’ordi i de blat de moro. Els sistemes de regadiu que utilitzen són: pivot, canó enrotllable, cobertura fixa, i el reg gota a gota. El Sr. Xavier Codina va mostrar com utilitzen la tecnologia aplicada als sistemes de regadiu pel control i l’optimització de l’ús l’aigua. Un altre aspecte que cal destacar és la sembra directa de blat de moro posterior a una labor de descompactació del sòl feta amb precisió. Altres exemples són l’ús del GPS per fer les labors dels cultius: la plantació, l’adobat, el regadiu, i la recol•lecció. Els alumnes amb aquesta visita han descobert que la innovació i la continua evolució de l’agricultura fan que visquem en la realitat anomenada agricultura de precisió. Des de l’escola, agraïm a Can Feliu i al Sr. Xavier Codina la seva amabilitat i atenció que ens ha permès l’experiència d’aquesta interessant visita.
El divendres dia 25 d’abril, els alumnes de primer curs del CFGM de Jardineria van fer una visita a la planta de compostatge Els Sots, a Centelles. El Sr. Josep Padrós va explicar als alumnes l’origen de les matèries orgàniques que utilitzen en el procés de compostatge per a la formació del compost destinat a l’agricultura i a la jardineria. De la planta de compostatge cal destacar l’ús de bactèries anaeròbies i aeròbies, cosa que permet reduir el número de volteigs que cal fer a les piles, reduir les olors i millorar el procés. Des de l’escola, agraïm a ELS SOTS i al Sr. Josep Padrós la seva amabilitat i atenció que ens ha permès l’experiència d’aquesta interessant visita.
+ info: http://elssots.com/
El dijous 20 d’abril amb els alumnes de segon de Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural, que no tenen el FOL convalidat, s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Aricoforest té a Les Preses. En aquesta visita el gerent, Antoni Arimany (exalumne de Quintanes) ens han explicat com es va aconseguir, pràcticament des de zero, muntar una empresa que es dedica a treballs forestals, de jardineria i manteniment de carreteres i com aquesta ha anat creixent i expandint-se. Els alumnes han pogut veure part de la maquinària de la que disposa l’empresa, les instal•lacions que té a la població de les Preses. També els hi ha explicat com s’organitza l’empresa, com s’aconsegueix portar-ne el control, etc.
Fira de l’estudiant de Manresa. Del 24 al 27 d'abril ens trobareu al Palau Firal de Manresa de 9h a 14h i de 15h a 19h (dimecres tarda tancat) La Fira de l'Estudiant és una iniciativa creada amb la voluntat d'oferir recursos que ajudin a prendre decisions en l'àmbit acadèmic i professional. En aquest espai trobareu la informació indispensable per conèixer totes les activitats programades i fer-ne el seguiment. Nosaltres hi serem presents en un stand conjunt del Consell Comarcal d’Osona on hi haurà agrupada tota la oferta formativa de cicles formatius que s’imparteix a la comarca d’Osona.
+ info: https://firaestudiant2017.wixsite.com/firaestudiantmanresa
El 20 d’abril amb els alumnes de segon de GM de jardineria vam fer una visita al Viver de Cardedeu, on el Sr. Marc Pons ens va explicar les instal•lacions, tipus de plantes, substrats, regs, adobs, maquinària, plagues i malalties, comercialització, personal, i un llarg etcètera. Els alumnes van poder posar en pràctica el que sabien i aprendre altres coses que ni es plantejaven. Alhora, tot i les explicacions del Marc Pons, i les preguntes dels alumnes, vam marxar amb alguns dubtes que ens vam haver de treballar a classe. A l’escola estem molt contents de poder fer aquest tipus de visites a empreses del sector, especialment a la d’un exalumne.
Els propers dies 7, 8 i 9 d’abril estarem al Mercat del Ram, una fira del sector agropecuari. Aquest any hi haurà unes Jornades Tècniques, veritable aposta pel coneixement, que consten de conferències sobre qüestions d’interès per a professionals que es faran de dimarts a dissabte, organitzades per diferents entitats i institucions. Nosaltres estarem ubicats dins del Recinte Firal per poder-vos oferir la nostra formació. Us hi esperem!
El passat dijous dia 16 de març, els alumnes de l’Escola EFA Quintanes vam anar de visita al Collet de les Barraques, a Planoles, un dels pobles de la comarca del Ripollès. Ens va atendre la Marta Domènech, Cap de l’Oficina Comarcal de Medi Natural del Ripollès, qui ens va fer un visita explicant-nos tipus d’actuacions que s’havien fet en aquells boscos i també ens va ensenyar els permisos que s’han de tenir per realitzar algunes d’aquestes actuacions forestals.
Laia Grifell i Jordi González elaboren, per encàrrec de la Diputació de Barcelona, dues publicacions en línia sobre Identificació i aplicació d’espècies vegetals al jardí i Programació de tasques de manteniment de jardins i espais verds. Aquesta documentació es pot trobar al web de la Diputació de Barcelona o als següents enllaços: http://formadiba.diba.cat/web/sites/default/files/public_resources/wiki_prod/manuals_basics/095IAEVJ/index.html http://formadiba.diba.cat/web/sites/default/files/public_resources/wiki_prod/manuals_basics/096PTMJ/index.html
El dia 30 de març, amb quaranta alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària i del Cicle Superior de l’especialitat en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal vam visitar, com cada dos anys, FIGAN de Saragossa. Enguany els expositors estaven molt animats, sobretot el sector porcí, per la bona època que estan passant. Els alumnes van poder tenir contacte amb moltes empreses del sector i van aprofitar per agafar informació sobre temes de gestió tècnica en instal•lacions, reproducció, alimentació, etc. També vam poder veure la mostra de diferents races d’animals de producció (porcs, vaques carn, ovelles, cabres, etc.). Quant a les novetats, voldríem ressaltar l’empresa Inatega, representada pel senyor Xavier Toneu, antic alumne i expresident de l’escola, que ens va explicar els nous avenços tecnològics pel que fa a la medicació mitjançant bombes dosificadores d’impuls continu. Com sempre vam tenir l’oportunitat de saludar i parlar amb antics alumnes, pares, expositors i tècnics, amics de la casa.
El dia 14 de març, seguint el programa formatiu establert per als alumnes que estudien segon curs de CFGM de Producció Agropecuària, i després de l’estudi del tema “La Producció Bovina de Carn”, els alumnes van visitar Mas Barbats, a Casserres (el Berguedà). Mas Barbats és una explotació agrícola i ramadera en la qual el ramat de vaques de carn ocupa un lloc central. El Sr Ramon Pellicer, responsable de l’explotació, va respondre a les preguntes que feien els alumnes i els va mostrar el bestiar, les instal•lacions i la maquinària. Algunes de les coses destacades de la visita són els controls i les característiques morfològiques i de comportament de la Raça Bruna dels Pirineus, l’organització i el control de la reproducció, l’agrupament i supervisió dels parts, el maneig i control sanitari, la planificació de l’alimentació del ramat que inclou fer transhumància a diferents zones de l’Alt Berguedà, del Solsonès i del Pallars Sobirà. A més de la cria de vedells, a Mas Barbats també fan altres activitats, com per exemple, l’alletament de vedells, la cria de porcs, la cria de pollastres de pagès, la producció de cereals i farratges majoritàriament destinats a consum propi i també activitats d’agroturisme. Un altre fet important és que Mas Barbats comercialitza la seva producció a través de la Cooperativa Ramaders de Muntanya del Berguedà. Des de l’escola, agraïm a Mas Barbats i al Sr. Ramon Pellicer la seva amabilitat i atenció que ens ha permès l’experiència de fer aquesta interessant visita.
+ info: http://www.barbats.com/
El divendres 24 de març, amb els alumnes de primer de Grau Mitjà d’Explotacions Agropecuàries, hem visitat les instal•lacions que l’empresa Vernis-Taberner té a Gurb. En aquesta visita, en Manel, un dels comercials, ens ha explicat les activitats a les que es dedica l’empresa, com s’estructura, les diferents instal•lacions de la que disposa, el seu radi d’influència, etc. També ens ha explicat com estan evolucionant les noves tecnologies als tractors i vehicles agrícoles Els alumnes han pogut veure els tractors i la maquinària que tenia exposada, ja que l’empresa a més de ser concessionari oficial de la marca John Deere, també comercialitza altres marques, com les motoserres i desbrossadores Echo, eines de treballar la terra Kvenerland, màquines de tractaments fitosanitaris AMPsprayers, etc.
+ info: http://www.vtequips.com/blog/
Divendres dia 24 de març, els alumnes de segon curs de Jardineria van fer una jornada pràctica de “Regeneració de Gespes”. Als jardins de l’escola van fer la preparació, la sega, l’escarificat, la recollida del feltre, el punxat amb pues buides, la recollida dels cilindres arrancats, el ressembrat, el cobriment de la llavor amb enceball, la passada de corró, i finalment una regada suau. A més de fer diversos treballs manuals, els alumnes van utilitzar la diferent maquinària especialitzada per a cada labor: segadora, escarificadora , punxadora, remolc repartidor de l’enceball i el corró. Va resultar que l’endemà mateix va nevar i a continuació va ploure, i les temperatures van baixar. Esperem que en els popers dies, la recuperació prevista de les temperatures i la saó de la terra, contribuirà a la germinació i naixença de la gespa ressembrada. Viure l’experiència pràctica és una cosa insubstituïble, que millora l’aprenentatge i proporciona noves perspectives a la teoria rebuda a l’aula.
El dijous 23 de març amb els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior Paisatgisme i Medi Rural vam realitzar la visita a l'estadi del Camp Nou. En aquestes instal•lacions vam tenir la magnífica oportunitat de ser atesos pels tècnics de l'empresa Royalverd, Eduard Rovira i Nil Tarrés. Les diverses explicacions tècniques varen anar acompanyades de la mostra dels diferents sistemes i aparells necessaris per a la gestió i manteniment d'un camp esportiu de primer nivell. Una visita amb un elevat contingut tècnic combinant ciència i experiència.
Entre els dies 22 i 26 de març ens trobareu al Saló de l'Ensenyament, que se celebra en el marc de la setmana de la formació i el treball. Podreu consultar-nos les opcions formatives que s'adapten a les vostres preferències i aptituds després de cursar l'Ensenyament Secundari Obligatori o el Batxillerat. Realitzem cicles formatius de Grau Mitjà i Superior. CFGM -Producció Agropecuària -Aprofitament Forestal i Conservació del Medi Natural -Jardineria i floristeria. CFGS -Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal -Gestió Forestal i del Medi Natural – Paisatgisme i Medi Rural.
El dia 14 de març de 2017, assisitirem a la 3ª edició del Saló de l’Ensenyament del Ripollès, organitzat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura i l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Ripollès, en el marc del programa ODISSEU de retorn i inserció laboral dels joves al medi rural, amb la col•laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu del Ripollès. El Saló també compta amb un espai d’orientació per a que els estudiants puguin decidir el seu futur acadèmic i laboral. Horari: de les 10 h. a les 14.30 h Pavelló esportiu de Ripoll