Els alumnes de jardineria estudien entre altres coses, la sembra i el manteniment de gespes, i també la implantació de pans d’herba. En relació amb aquests temes, el passat dia 3 d’abril, els alumnes van visitar el Camp Nou. El tècnic de l’empresa Royalverd, encarregat de la gespa del camp, va explicar tots els aspectes de la instal•lació i els diferents treballs de manteniment de la gespa: la sega, el reg, la fertilització, els tractaments, etc. També ens va mostrar la maquinària utilitzada per cada operació, i les instal•lacions de control del reg. Gràcies a aquesta interessant visita, els alumnes vam observar l’excel•lent qualitat de la gespa del camp, que és el resultat del treball d’un equip de jardiners professionals. Volem aprofitar aquestes línies per agrair tota l’atenció rebuda, i la col•laboració del FCBarcelona, de Royalverd, i de les persones que han fet possible la visita.
El mateix dia 3 d’abril a la tarda, amb el grup de jardiners, vam anar al Golf El Montanyà, a Seva, on malgrat la pluja intermitent, vam tenir l’oportunitat de fer un recorregut pel camp de golf, guiats pel responsable de manteniment de la gespa, el qual, sobre el terreny, ens va explicar, les diferents zones del camp, els tipus i varietats de gespa, tots els treballs de manteniment, el sistema de reg, la maquinària utilitzada i les seves característiques, etc. La visita va ser molt interessant ja que els alumnes varen descobrir la dimensió i el grau d’especialització dels diferents treballs que cal realitzar en un camp de golf. L’entorn visual del camp, el parc natural del Montseny, va ser un atractiu afegit per la seva gran bellesa paisatgística. Gràcies a les dues visites, els alumnes van comparar les particularitats de les gespes esportives dels camps de futbol, i les dels camps de golf. Amb aquestes línies volem agrair al Golf El Montanyà, i al Sr. Josep Tió la seva col•laboració, que ha permès la realització de la visita.
Amidaments al bosc, als jardins i als camps. Tots els alumnes de grau mitjà han treballat dur aquesta darrera alternança fent pràctiques amb el teodolit. El nostre proper objectiu? Treballar les dades i dibuixar el plànol dels camins i un mapa del bosc de Quintanes.
El passat dia 21 de març, els 23 alumnes de primer d’agràries, amb l’Albert i en Josep, van anar a visitar l’empresa Vernis i Taberner Equips S L, més coneguda com Can Vernis, concessionari John Deere a Gurb. Va ser un matí intens veient màquines, tractors, instal•lacions i després fent un munt de preguntes que molt amablement ens va respondre el Sr. Toni, responsable comercial de la casa. Van poder conèixer a fons el funcionament d’una empresa d’aquestes característiques i veure el dia a dia en la seva feina: vendes, reparacions , fabricació i emmagatzematge de diferents màquines i productes agrícoles. Molt bona visita, que després va donar molt de sí per a poder fer conclusions en comú i debatre temes referents a marques, diferències, avantatges , inconvenients, vocabulari utilitzat... Des d’aquí volem donar les gràcies a l’empresa VERNIS per a la seva amabilitat.
Entre els dies 17 i 21 de març 2014, el grup d’alumnes que acabaran Cicle Superior de Gestió d’Explotacions Agropecuàries, acompanyats pels monitors Albert Bastida i Xavier Pujol, van realitzar un viatge d’estudis a Baden-Württemberg (Stuttgart), un estat d’una gran bellesa paisatgística. Aquest viatge va permetre conèixer la ramaderia de la zona. Durant el viatge es van fer sis visites a diferents empreses de vaques de llet, tres d’elles amb planta de biogàs destinat a la producció d’electricitat. En una de les explotacions, les vaques eren frisones, i en les altres eren de raça Fleckvieh, una raça mixta que té una bona aptitud làctica i càrnia. Cada explotació tenia un sistema de munyida singular. Algunes explotacions disposaven d’innovadors sistemes de distribució automàtica del jaç, i/o sistemes de barreja i distribució automàtica a l’estable de la ració d’alimentació. També es va visitar el centre d’assaig i investigació porcina de la Universitat Hohenheim, situat a Eningen u.A; el centre de remunta equí Marbach situat a Gomadingen, que és el més antic d’Alemanya; una gran explotació ovina, on fan la venda directa; la fàbrica de tractors John Deere, situada a Mannheim, i el centre europeu de distribució de recanvis situat a Bruchsal; i finalment el Museu Mercedes-Benz a Stuttgart. Des de l’escola agraïm a totes les persones que han fet possible el viatge, començant per l’organitzador de les visites a les explotacions, el Sr. Gerhard Schwarting, professor a la FH Nürtingen, i a tots els responsables de les diferents empreses visitades: Sr. Alexander Buntz, Sra. de Karl Wagner, Sr.Tomas Münch, Srs.Uwe und Waltraud Manz, Srs. Schepper, Sr. Stephan Kalmbach, Sr. Stolz, Sra. Astrid von Velsen-Zerweck i la Sra. Müller, Sra. Marthe Rützel.
El dijous dia 20 de març. amb els alumnes de primer d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, vam visitar l’empresa del Sr. Albert Camprubí, una explotació forestal i ramadera, situada al Lluçanès. La finca disposa de 100 hectàrees de bosc i 30 de conreus. Tota aquesta superfície s’utilitza per la pastura de 80 vaques de carn. L’explotació disposa també d’una granja de porcs d’engreix i una casa dedicada al turisme rural “El Francàs vell”. L’Albert, antic alumne de l’escola, va fer una explicació de com gestiona tècnica i econòmicament la seva empresa en els diferents àmbits: forestal , ramader, agrícola i turisme. Va contestar totes les preguntes dels alumnes i ens va ensenyar en detall la finca i les seves instal•lacions. Aprofitem per agrair el temps que ens va dedicar l’Albert i la col•laboració que presta a l’escola des de fa anys, atenent a diferents grups.
El divendres 14 de març amb els alumnes de 2n de Grau Mitja d’Agropecuaris vam visitar l’explotació de conills de Gurb anomenada J. Vilaró, Granja Soler S L. Aquesta explotació actualment té 4.100 conilles, més 1.500 de reposició i uns 22.000 conills d’engreix. Explotació pionera en instal•lacions a l’aire lliure que ha anat creixent de mica en mica fins als números actuals. L’Ivan, responsable de l’explotació i antic alumnes de la nostra escola, ens va explicar en detall tot el que comporta aquesta feina dins d’una granja d’aquestes característiques, amb els seus avantatges i els seus inconvenients.
El dijous 20 de març vam visitar la finca forestal anomenada El Mataró de Cerdans on hi ha castanyer, alzina, alzina surera, Avet de Douglas, pinastre, pi insigne, etc. En aquesta finca forestal es combina la gestió productiva amb la gestió lúdica i divulgativa. Es posa èmfasi en els aspectes etnobotànics. Excel•lents explicacions tècniques les que ens va donar el Sr Albert Bosch, ex alumne de l'escola.
El dimarts 20 de març amb els alumnes de primer de grau mitjà de jardineria, s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Ribas Fitosanitaris té a Mataró. Aquesta empresa treballa en l’àmbit de l’agricultura i les llavors des de 1895 i des de 1965 també es dedica a l’aplicació de productes fitosanitaris en arbrat urbà i espais verds en general En aquesta visita ens han ensenyat les diferents màquines de tractaments fitosanitaris de que disposen un canó amb un dipòsit de 500 l muntat sobre una Pick Up, un canó de polvorització amb un dipòsit de 1000 l muntat sobre un camió, un polvoritzador hidràulic suspès, etc. També ens han explicat el funcionament de les màquines, la prevenció i precaucions en l’emmagatzematge i aplicació de productes fitosanitaris, la normativa que en regula la comercialització i us i els equips de protecció individual que convé utilitzar i els nous sistemes de lluita , com la lluita biològica i la biotècnica amb trampes de feromones.
El 18 de març el curs de primer de Grau Superior en Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries va assistir a una jornada sobre meteorologia i climatologia a l’Observatori de Pujalt que forma part del Servei Meteorològic de Catalunya i de la “XOM” (Xarxa d’Observadors Meteorològics). Els observatoris tenen la funció d’ampliar la disponibilitat i el tipus d’informació meteorològica de la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC), configurada en la seva totalitat per equips automàtics. A l’Observatori de Pujalt tenen totes les funcions de l’observació meteorològica i el registre de les dades pròpies d’una estació automàtica (vent, humitat, temperatures, radiació...). Recentment han complert 10 anys d’observació, i actualment ho gestiona el meteoròleg Albert Borràs. http://www.observatoridepujalt.cat/cat/Ernest-Guille-i-Moline Amb els nostres alumnes vam desenvolupar la jornada en quatre parts: Part 1: Funcions i característiques dels observatoris i com es fa el registre meteorològic diari. Part 2: Tipus, característiques i funcions dels aparells meteorològics Part 3: Com es realitza un estudi climàtic / meteorològic Part 4: Realització de diferents experiments per entendre el comportament dels fenòmens o processos meteorològics.
El dia 7 de març, per complementar l’assignatura de producció fructícola, es va preparar una jornada amb un professional del sector sobre les característiques generals de la fructicultura (tècniques, comercialització, tipus d’esporgues, malalties, mà d’obra...) i una segona part en la que es va centrar en el reconeixement de diferents brots de l’arbre, tipus de gemmes... Una vegada feta la part de reconeixement, vam practicar una esporga de pomeres i presseguers. Tot va ser gracies a la finca del Sr. Josep Font, els seus arbres i explicacions. I és des de aquestes línies que li volem donar les gracies per ajudar-nos en la formació dels alumnes.
El dijous 6 de març, amb els alumnes de segon curs de Forestal de Grau Mitjà, es va anar a Riells del Montseny, per veure “in situ” tota una sèrie d’actuacions al bosc de la família Cusachs. L’objectiu era veure diferents tipus de regeneració i reforestació del bosc, i ho vam observar en parcel•les on han tret pins Insignes i han plantat castanyers per a fruit. Aquets castanyers són empeltats i es creu que el peu serà resistent al xancre. També es va veure on hi havia hagut avets, també s’hi han plantat castanyers, sense massa èxit degut al senglar. En altres zones es va observar regeneració d’alzines i roures de forma natural. Durant la visita es va aprofitar per parlar de temes com torns de tala, suros, efectes del foc i també turisme rural. Molt bona visita.
El passat divendres 21 de febrer els alumnes de 1er del CFGS de Gestió Forestal i els de Gestió i Organització d’empreses agropecuàries van visitar la 3a edició de la fira de la biomassa. Van estar visitant tots els estands i intentant obtenir informació de la nova maquinària per l’obtenció de biomassa i dels diferents tipus de biomassa per cremar. Tot plegat va ser molt profitós perquè van descobrir el potencial energètic que té aquest tipus de combustible.
El dimecres 26 de febrer, amb els alumnes de 1r del CFGS de Gestió i Organització d’empreses agropecuàries, es va assistir a la jornada sobre noves tecnologies a la maquinària de distribució de fertilització orgànica, que organitzava la cooperativa agrària de Torelló. En aquesta jornada els han explicat com ajustar la dosis de purins a afegir tenint en compte les necessitats del cultiu i la qualitat del purí. També els van informar sobre les noves tecnologies que s’han desenvolupat per ajustar la dosi de fems o purins a aplicar, tenint en compte la seva qualitat, la velocitat d’aplicació i l’amplada de la màquina, destacant dos sistemes: un de regulació proporcional a l’avançament i un altre de control i ajustament GPS. La jornada va acabar amb una demostració pràctica de la dosificació del purí al camp, en una finca propera .
Aquesta setmana, el dimecres dia 26, hem visitat amb els alumnes del 1r curs de Cicle Formatiu de Grau Mig de l’especialitat de Producció Agropecuària, la granja “l’Artiga” propietat de l’empresa “Embotits Boada-Porcel”. És una granja de 250 truges en cicle tancat ubicada a la comarca de la Selva, concretament a Vilobí d’Onyar. Amb aquesta visita vam tenir l’oportunitat de repassar tots els conceptes treballats en el pla d’estudis de producció porcina. Vam poder veure en persona, el funcionament de les estacions d’alimentació electrònica per a les truges en gestació que l’empresa ha posat en marxa des de fa mig any. Aprofitant l’amabilitat de l’Adrià Boada, també ens vam poder acostar fins a la granja “La Tribana”, una granja d’ovelles de carn de raça Lacaune per Ripollesa, on l’Adrià ens va explicar tot el maneig necessari per obtenir els productes de qualitat que comercialitzen en la seva botiga.
Dimarts dia 25 de Febrer, com cada any, els alumnes de Quintanes de primer curs de Grau Superior de Gestió d’Explotacions Agropecuàries van tenir l’oportunitat de visitar l’explotació agrícola i ramadera “La Caseta d’en Grau” situada a Calldetenes. Aquesta explotació està dedicada a la producció de les vaques de llet i a la producció porcina. És un exemple d’explotació familiar que, gràcies a l’empenta i capacitat emprenedora de la família, ha evolucionat incorporant noves activitats com són la producció elèctrica i la venda directa dels seus productes. Durant la visita, en Jordi Colom va explicar la producció d’electricitat que fan des de l’any 2007, quan va començar a funcionar la seva primera instal•lació de plaques solars fotovoltaiques, i també la situació actual de la producció d’aquesta energia renovable. Posteriorment, en Pere Colom, va mostrar el procés de la planta de tractament de purins que funciona des de l’any 2004 pel sistema de “nitrificació i desnitrificació” i que els permet fer una correcta gestió de les dejeccions ramaderes a la pròpia explotació. Aquesta és una planta única a Catalunya, però no en altres zones com la Bretanya Francesa on en podríem trobar molts exemples. En aquesta regió és on ells van anar a veure diverses plantes funcionant, abans de decidir construir la seva. Aquesta ha estat una gran visita ja que ha permès als alumnes aprendre de l’experiència i tenir la visió de persones que han sabut portar a terme diferents projectes, per fer avançar la seva empresa.
El passat 3 de març vàrem visitar l’explotació ramadera BRAMS SAT associada a una formatgeria TROS DE SORT. Durant la visita a l’explotació, el Sr. Eduard Faurat, encarregat del bestiar, ens va explicar les dificultats de tenir una granja al Pirineu (logístics, climàtics,etc.) i com ells intenten superar-les. L’única solució va ser, fa 19 anys, la creació d’una formatgeria a la que l’explotació destina avui un 40% de la llet per la seva transformació.
El 21 de febrer amb els alumnes del 1r curs de GFGM de jardineria es va visitar Talher amb l’objectiu de veure una aplicació pràctica dels temes de reg que treballem a l’escola. Talher és una empresa dedicada a serveis i obres ambientals de tot tipus, especialitzada en treballs forestals, jardineria, recuperació ambiental, gestió de fauna i serveis ambientals. Talher té molts centres de treball arreu de Catalunya i nosaltres vam visitar el de Bellaterra que és l’encarregat dels jardins del Campus de l’Autònoma. La visita va ser possible gràcies a l’atenció del seu gerent, el Sr. Joan Reina. Va ser una jornada tècnica dividida en quatre parts. Primer de tot el Sr. Reina ens va presentar l’empresa i les activitats que realitzen. Vam continuar amb un repàs del diferent material de reg, des de canonades fins a filtres passant per diferents accessoris, programadors, etc. Una vegada repassat tot el material, vam anar a l’aula de formació on ens va fer una sessió de conceptes de disseny, muntatge i desmuntatge de material de reg. Un cop acabada la sessió vam fer una volta pel campus universitari de Bellaterra on vam estudiar diferents possibles muntatge d’instal•lacions de reg, errors que podem tenir, i la millor forma d’evitar-los o minimitzar-los. Per últim, vam procedir a muntar un reg de cobertura (aspersors) amb tots els alumnes i fer un pressupost de la feina feta. En resum, una molt bona forma de veure la realitat, amb un professional que col•labora en la formació dels nostres alumnes.
El passat dijous, 20 de febrer, el 1r curs del CFGM de forestals va fer una visita tècnica al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La introducció a la visita va estar a càrrec del responsable de les activitats d’ús públic del Parc, el Sr Josep Espigulé, qui amb la seva explicació va saber transmetre la seva passió per la defensa del Parc. Després de la introducció feta al Cortalet vam anar fins a les sitges de Senillosa, on en Lluís i l’Ernest van explicar temes de gestió dels espais naturals. Des de dalt les sitges vam poder localitzar les daines, cigonyes, corbs marins, ànecs de collverd, bernats pescaires... Una caminada fins a la platja ens va permetre conèixer la vegetació dels ecosistemes més salins del Parc i, de tornada al Cortalet, la dels ecosistemes d’aigua dolça. Una darrera parada per observar de nou la fauna dels estanys ens va permetre veure de nou daines i un gran nombre d’aus típiques del Parc.
Com cada any, aquest dijous passat, 20 de febrer, hem començat el curs d’inseminació artificial en bestiar boví i porcí, dirigit als alumnes del cicle formatiu de grau mig de Producció Agropecuària. El curs està organitzat pels mateixos professors del centre dins l’assignatura de Fonaments Zootècnics. El contingut del curs es divideix en tres parts: • Fisiologia de la reproducció. . Contrastació de semen. • Tècnica d’inseminació artificial. D’aquesta manera, durant el curs, els alumnes adquireixen els coneixements teòrics i pràctics necessaris per poder desenvolupar aquesta activitat d’una manera eficient a les respectives explotacions.
El divendres 14 de febrer , el Sr. Pedro Sillero, director de formació d’Honda i Echo en màquines forestals i de jardineria, va venir a Quintanes per fer una jornada de formació als alumnes de segon curs del CFGS de Gestió Forestal. Durant la jornada es va parlar de les darreres millores que s’han fet a motoserres i desbrossadores, els avantatges del motor de quatre temps sobre el de dos temps i de la importància de realitzar un bon manteniment a les màquines i als motors. Per acabar es va parlar dels avantatges d’utilitzar un oli de qualitat. Després es va continuar la jornada anant a bosc, on es va explicar el manteniment que cal fer a la motoserra i a la desbrossadora, els EPIs i les normes de prevenció i precaució que cal prendre quan s’utilitzen. Tot seguit es va fer una demostració pràctica de les tècniques per talar arbres.
El passat 12 de febrer, amb un grup de 40 alumnes vam anar a visitar la “Feria Internacional de Maquinaria Agrícola” de Saragossa. Els alumnes de segon de grau mitjà i superior d’agrària van poder gaudir de l’exposició més important de maquinària agrícola d’Espanya i una de les més grans i millors d’Europa. Un total de 550 expositors nacionals i uns 700 d’estrangers omplien un total de 135.000 m² amb representació de totes les marques més importants del mercat agrícola. Després de visitar la Fira, podem dir que el mercat està molt més animat que en anteriors edicions i que els expositors veuen un futur una mica millor. Per part dels alumnes, sobretot els que no hi havien estat mai, van valorar molt positivament aquesta jornada, tot i fer unes vuit hores de viatge.
El dijous 6 de febrer, els alumnes de segon curs de grau mitjà de treballs forestals van visitar el planter central de l’empresa pública Forestal Catalana on varen seguir les explicacions sobre el procés productiu de planta forestal de reforestació i sobre els projectes de conservació genètica de planta forestal autòctona . Seguidament, van visitar una finca dedicada a la producció de pollancres on els propietaris ens van explicar la silvicultura intensiva que aplicaven a la seva finca.
El dia 12 de febrer els alumnes de segon de grau superior de Gestió Forestal van visitar dues explotacions forestals del Cabrerès. L'empresa Forestal Importarbre va mostrar les tècniques de desembosc amb auto carregador i tractor eruga amb cabrestant per l'aprofitament de llenya de faig. Els alumnes van poder conversar amb els pilots i veure el funcionament de la maquinària en condicions de fort pendent.
Dimecres passat, 5 de febrer, els alumnes que estudien el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària, van fer una visita a les explotacions de vaques de carn, de raça Bruna dels Pirineus, “Mas la Torra” d'Olost, i “Can Carbó” de Perafita. El responsable de l’explotació “La Torra”, el Sr. Josep Altarriba, va explicar els diferents aspectes del treball a l’explotació i va mostrar els diferents lots de bestiar: a les pastures, les vaques de primer part amb els seus vedells nascuts aquesta any, i a les naus, els lots de vedells d’engreix, i les vedelles selectes destinades a recria. Una qüestió a destacar és la cooperació existent entre diferents explotacions veïnes de la zona, que es dediquen a la mateixa activitat.