Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.    
CATALÀ | CASTELLANO | ENGLISH

03/06/2014 - 8 alumnes francesos realitzen una estada de pràctiques a explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya

8 alumnes francesos realitzen una estada de pràctiques a explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya

Del 28 d’abril al 16 de maig un grup de 8 alumnes de la MFR Bourgougnague van fer una estada professional a diferents explotacions agrícoles i/o ramaderes. Uns dies abans d’acabar l’estada el professor que els acompanyava també va poder visitar als alumnes al lloc on feien les pràctiques, i així va conèixer i valorar les experiències que havien viscut els alumnes. L’estada va acabar amb un sopar de comiat de tots els participants: alumnes, famílies acollidores i responsables de les empreses, i també professors de les dues escoles organitzadores. Des de la MFR Bourgougnague i l’EFA Quintanes, considerem que els intercanvis són una gran i enriquidora experiència que contribueix a la formació dels alumnes. Agraïm totes les empreses i les famílies que van acollir els alumnes a casa, ja que són elles les que realment van fer possible aquesta estada professional


28/05/2014 - Pràctiques al bosc amb els alumnes de 2n de GS Gestió Forestal i del Medi Natural

Pràctiques al bosc amb els alumnes de 2n de GS Gestió Forestal i del Medi Natural

L'última setmana de maig, dins l'anomenada setmana extra, amb els alumnes de segon curs de grau superior vam realitzar dues jornades de pràctiques de manteniment i ús de la motoserra. A la primera jornada es va dur a terme un cas pràctic de manteniment, revisant sistemes de seguretat de la màquina i fent-li la posada apunt. També es va fer una aproximació al bosc per veure els diferents mètodes d'abatiment i una primera presa de contacte amb la màquina. A la segona jornada es van agrupar els alumnes en funció del nivell pràctic que havien demostrat de manera que treballessin en equip i compartissin coneixements. Una vegada al bosc es van donar les ordres de treball i el criteri a seguir. Cadascun dels alumnes va realitzar els diferents talls i mètodes. posant en pràctica els coneixements teòrics.


28/05/2014 - Visita d’estudis a Mas “La Riera” (La Guixa)

Visita d’estudis a Mas “La Riera” (La Guixa)

Dimecres 28 de maig, amb els alumnes de primer de superior de Gestió d’Empreses Agropecuàries, es va visitar l’explotació agropecuària “La Riera”, a La Guixa. Ens va atendre en Santi Serrabassa i la seva filla Anna (exalumna de Quintanes), ens van ensenyar l’explotació de pollastres ecològics, ens van explicar com la van muntar i tota la problemàtica que comporta entrar en la producció ecològica. També hem vist la instal•lació de compostatge de fems, condició necessària per poder utilitzar-los com a adobs pel camp en règim de producció ecològica. Els alumnes van poder adonar-se del procés de transformació d’una explotació convencional a una amb producció ecològica, amb l’afegit de fer venda directa i de proximitat.


28/05/2014 - Visita d’Estudis a Bagà i a Gisclareny

Visita d’Estudis a Bagà i a Gisclareny

El dimecres 28 de maig, els alumnes de primer de Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural van visitar els boscos de Bagà i Gisclareny, a l'Alt Berguedà. Durant la visita van recórrer a peu l'antiga via de ferrocarril pel desembosc de fusta coneguda com la Via del Nicolau, actualment restaurada com a sender turístic. Al llarg de la via hi ha diverses obres de restauració hidrològico-forestal dels anys 1950-1960, així com infraestructures més recents com passarel•les de fusta, un pont penjant i obres d'estabilització de talussos.


27/05/2014 - Visita d’estudis a Can Bartomeu (Prats de Rei)

Visita d’estudis a Can Bartomeu (Prats de Rei)

El dimarts 27 de maig, amb els alumnes de primer de grau mitjà d’explotacions agropecuàries, s’ha visitat l’empresa agropecuària Can Bartomeu. Aquesta empresa té com a activitat els cultius extensius, portant unes 1300 ha, treballs per altri, porcs í i agroturisme. El fill de la casa, en Marc Fitó, ens ha explicat les activitats a les que es dedica l’empresa, incidint especialment en les plagues i malalties dels cultius i la forma que tenen per combatre’ls. També ens ha ensenyat i explicat les diferents màquines que tenen a l’explotació, les seves característiques i funcionament. Pel que fa a l’agroturisme, ens ha explicat que tenen la modalitat d’allotjament rural independent. En definitiva una visita on els alumnes han pogut veure diferents activitats centralitzades en una mateixa explotació, i que gràcies a aquesta diversificació d’activitats pot funcionar.


22/05/2014 - Visita amb el criador de perdius Benito Parro

Visita amb el criador de perdius Benito Parro

La segona visita del dijous ha estat amb en Benito, un home que ha treballat des de ben jove amb perdius. El seu coneixement, fruit de tots aquests anys d'experiència, ens ha deixat bocabadats. Ens ha detallat aspectes d'alimentació, cria, sanitat, comercialització, repoblació, cacera, història,... Una veritable lliçó magistral


22/05/2014 - Visita a Camprodon

Visita a Camprodon

El dijous dia 22 de maig els alumnes de primer curs de grau mig d'aprofitament i conservació de medi natural han visitat el parc de bombers voluntaris de Camprodon. El Cap del parc, el senyor Francesc Carola, ha explicat com s'organitzen els bombers segons els diferents tipus d'emergència que atenen (foc forestal, foc d'habitatge o indústria, accidents de trànsit, rescats de muntanya i aiguats o innundacions). Durant la visita els alumnes han pogut veure les maquines, eïnes i equips dels bombers així com les dependències del parc (cotxeres, gimnàs, vestidors, heliport...)


22/05/2014 - Els alumnes de Gestió Forestal i del Medi Natural visiten el Parc de Las Tablas de Daimiel

Els alumnes de Gestió Forestal i del Medi Natural visiten el Parc de Las Tablas de Daimiel

Ja queda poc per tornar, però mentre tant continuem aprofitant al màxim el temps. El dijous 22 de maig hem estat caminant per les passeres d'aquesta zona humida, gaudint del paisatge, observant les aus, i aprenent de les explicacions del nostre guia.


21/05/2014 - Visita de prevenció d’incendis a Toledo

Visita de prevenció d’incendis a Toledo

El matí del 21 de maig també hem tingut temps de visitar un dels "retens" d'extinció d'incendis de la província de Toledo. Els treballadors ens han mostrat els equips, vehicles I instal•lacions de les que disposen, tot amb molt bon humor. Els alumnes han pogut pujar a la torre de guaita, fer anar la mànega i recollir-la. La pluja i el vent insistien en posar-nos problemes, però tot ha sortit perfecte.


21/05/2014 - Visita al Pinar de Almorox

Visita al Pinar de Almorox

El matí del 21 de maig, tercer día de viatge, ens han acompanyat els agents mediambientals a conéixer una pineda de pi pinyoner. Allà ens han parlat de l'ordenació, silvicultura, actuacions que s’hi fa, i també hem visitat una repoblació i una àrea tallafoc.


15/05/2014 - Visita d’Estudis 2n de Jardineria Grau Mitjà

Visita d’Estudis 2n de Jardineria Grau Mitjà

Hem visitat les instal•lacions de la cooperativa CORMA de Premià de Dalt, al Maresme, de la mà de la Sra. Èlia que molt amablement ens ha fet visitar les instal•lacions, ens ha explicat el seu funcionament i ha respost a les nostres preguntes. Es tracta d’una cooperativa que agrupa una trentena de productors de planta per a jardí i interior. Bàsicament, fa tres dècades que es dedica a la comercialització dels productes dels socis de cara als professionals del sector de tota la Península, així com de diferents països de la resta d’Europa.


15/05/2014 - Visita d’Estudis a “Girona Temps de flors” amb 2n de Jardineria de Grau Mitjà

Visita d’Estudis a “Girona Temps de flors” amb 2n de Jardineria de Grau Mitjà

Hem visitat la 59a edició de l’exposició de flors, monuments, patis i jardins. Els muntatges florals de diferents tipus i el fet que tingui lloc per la bonica ciutat de Girona, fa d’aquest clàssic una trobada imprescindible per gaudir de les idees i propostes entorn de la flor i l’ornamentació floral.


08/05/2014 - Visita a Camadoca

Visita a Camadoca

El passat dijous, 8 de maig, amb els alumnes de 2n del CFGM de Treballs Forestals vam anar a Santa Maria de Merlès a visitar ADEFFA (Associació per a la defensa i estudi de la fauna i flora autòctona). ADEFFA, amb seu a Camadoca, és una entitat dedicada a l’educació ambiental i a la protecció de la fauna i flora autòctona. Al matí la Núria i l’Oriol ens van explicar com va néixer i com ha anat creixent el Centre. Vam poder veure tota la fauna aqüícola autòctona i al·lòctona. Ens van explicar els secrets d’una espècie tan curiosa com les nàiades i la problemàtica de la introducció d’espècies al·lòctones com el cranc americà o el cranc senyal. També vam poder conèixer in situ una gran varietat de rapinyaires i veure el visó europeu en captivitat. A la tarda una anàlisi de la qualitat de l’aigua de la Riera de Merlès i una captura de crancs van completar la visita. I com a cirereta, un bany relaxant. Que n’estava de bona l’aigua!


01/05/2014 - Visita a la piscifactoria de Bagà

Visita a la piscifactoria de Bagà

El passat 30 d’abril, la classe de 1er curs de Gestió Forestal i del Medi Natural vam traslladar-nos fins a Bagà a visitar la piscifactoria de truites. D’aquí van sortir les truites de les que ens van estar burlant una llarga estona quan vam anar a pescar. El senyor Antonio ens va explicar i resoldre les nostres preguntes al detall, des de la fase de reproducció, passant per la incubació, l’alevinatge i l’alliberament per repoblar els rius. Igualment, vam poder veure els diferents tipus de basses que tenen a les seves instal•lacions, comentant els pros i els contres dels seus dissenys.


30/04/2014 - Visita a “La Coromina” de La Vall d'en Bas

Visita a “La Coromina” de La Vall d'en Bas

El dia 30 d’abril de 2014, els alumnes de primer curs del cicle formatiu de grau mitjà de Producció Agropecuària, van fer una visita a l’explotació “La Coromina”, situada a la població de Joanetes, a la comarca de la Garrotxa. El responsable de l’empresa Sr. Albert Puigdemont va explicar als alumnes els diferents cultius que produeixen, tots ells destinats a l’alimentació de les vaques de llet, i també els sistemes de regadiu de què disposen: canó enrotllable, pivots, cobertura mòbil. Gràcies a aquesta visita, els alumnes van poder veure i comparar els diferents sistemes de regadiu i conèixer diferents aspectes a tenir en compte a l’hora de regar. Cal remarcar que a “La Coromina” produeixen la llet “Ato-Natura”, una llet amb un major contingut en àcids grassos Omega-3, els quals ajuden a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Des de l’escola agraïm al Sr. Albert Puigdemont la seva col•laboració.


+ info: http://www.ato.cat
25/04/2014 - Un grup de la MFR PEYREGOUX visita l’EFA Quintanes.

Un grup de la MFR PEYREGOUX visita l’EFA Quintanes.

Un grup d’alumnes i professors de l’escola MFR PEYREGOUX van fer un viatge a Catalunya entre els dies 22 i 25 d’abril. El dia 23 d’abril, van fer visites professionals. Per una banda un subgrup format per alumnes que estudien la branca “agrària” van visitar “Mas Carous”, una explotació que es dedica a la producció de llet i també a la producció porcina. Per altra banda, el subgrup format per alumnes que estudien l’especialitat “serveis a les persones” van visitar l’Escola Bressol Municipal de Les Masies de Voltregà, i posteriorment la Residència per a gent gran “El Nadal” situada a Vic. El grup sencer va aprofitar per fer una visita a les instal•lacions de l’Escola Quintanes i conèixer el seu funcionament. L’escola “MFR PEYREGOUX” està situada al districte de “Castres”, a la regió de Midí-Pyréneés. Els alumnes d’aquesta escola estudien diferents branques professionals. - Gestió d’una empresa Agrícola. - BAC Pro Serveis a les Persones i als territoris. - Restauració. Des de fa diversos anys, l’escola “MFR PEYREGOUX” col•labora en fer possible que grups d’alumnes de “l’EFA Quintanes” puguin fer un viatge d’estudis a la regió francesa del TARN per tal de conèixer els tipus d’explotacions agrícoles i ramaderes de la regió. Donem les gràcies a les persones que han fet possible les diverses visites.


25/04/2014 - Jornada d’Antics Alumnes en l’àmbit de les produccions agrícoles i ramaderes

Jornada d’Antics Alumnes en l’àmbit de les produccions agrícoles i ramaderes

El dia 25 d'abril va tenir lloc la Jornada d'Antics Alumnes en l'àmbit de les produccions agrícoles i ramaderes a les instal•lacions de l'escola. Aquesta vegada, fruit de les peticions i de les conclusions de la jornada de l’any passat, es van preparar dues sessions: A la primera es va exposar un tema molt important i d’actualitat, com és el de la seguretat a les granges. Vam comptar amb la col•laboració d’en Robert Serra, del Grup de Proximitat de la Policia Autonòmica, amb qui els assistents van poder comentar i aclarir molts dubtes sobre com s’ha d’actuar dins del marc legal en cas de patir robatoris. A la segona, en Marc Prat, de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport d’ACC1Ó, ens va presentar una sessió d’iniciació al negoci internacional, dirigida específicament a empreses del sector ramader amb poca o cap experiència en la internacionalització, per tal de facilitar la informació bàsica i les eines més útils per entrar dins d’aquest tipus de negoci, l’esmentada presentació va generar un interessant debat entre els assistents. Posteriorment, el professor Marco Jacho López va fer la presentació de l’espai creat pels antics alumnes a la pàgina web de l’escola, que pretén ser un punt de trobada i un servei més als nostres alumnes un cop hagin acabat els seus estudis. Després de les presentacions, vam organitzar una Taula Rodona amb la participació de la Sra. Carme Salse, en representació de l’empresa SESACOR SL, i dels antics alumnes, amb la finalitat d’avaluar els resultats de la jornada. Finalment vam poder gaudir d’un dinar de germanor preparat esmeradament pel nostre personal de cuina. La jornada va ser, tot un èxit.


24/04/2014 - Viatge d’estudis dels alumnes de la MFR Bourgougnague a Catalunya

Viatge d’estudis dels alumnes de la MFR Bourgougnague a Catalunya

Entre els dies 31 de març i 4 Abril de 2014, un grup format per 16 alumnes i dos professors de l’escola francesa MFR Bourgougnague varen allotjar-se a l’EFA Quintanes durant el seu viatge d’estudis. El grup va visitar, entre altres, l’explotació de Treballs Agrícoles Godayol (Folgueroles), l’explotació de vaques de llet La Riera (Els Hostalets de Balenyà), l’explotació avícola i porcina i l’Agrobotiga Mas (Centelles), el concessionari New Holland (Vic), l’elaboració d’embotits a Riera Ordeix (Vic), la cerveseria artesanal Gatgraz (Roda de Ter) i l’explotació porcina Granja Rovelló (Manlleu). També varen fer una vista turística a la ciutat de Barcelona i a Vic. La MFR Bourgougnague col•labora amb Quintanes des de fa anys en l’organització de viatges i intercanvis que permeten que alumnes de Quintanes puguin fer un període de pràctiques en explotacions franceses. Des de l’escola agraïm a totes les persones que han col•laborat per fer possible aquest viatge.


24/04/2014 - Fent volar la mosca

Fent volar la mosca

El passat 24 d’abril, amb la classe de 1er curs de Gestió Forestal i del Medi Natural vam intentar aprendre els fonaments bàsics de la pesca amb mosca, amb els monitors de l’escola de pesca de Viladrau. Abans de començar la part pràctica, en Joan Serra va ser el nostre amfitrió va fer una xerrada sobre la situació de la pesca a Catalunya en l’actualitat (gestió, problemàtica, futur, etc) així com de la modalitat de la pesca sense mort i la seva passió per aquesta modalitat. La posterior sessió pràctica va tenir dues parts: la primera la vam fer a un camp de polo on els alumnes, com espadatxins, anaven brandant les canyes i fils tot aprenent les principals tècniques de llançat; i la segona part ja va ser a la bassa que tenen preparada pels principiants, per fer front a les espavilades truites. El resultat final van ser 4 truites i una sensacional jornada de pesca per a principiants. El curs vinent repetirem!


10/04/2014 - Visita d’estudis a Aricoforest

Visita d’estudis a Aricoforest

El dijous 10 d’abril, amb els alumnes de segon de superior de Gestió Forestal, es van visitar les instal•lacions que l’empresa Aricoforest té a Les Preses. En aquesta visita, el gerent, Antoni Arimany (ex-alumne de Quintanes), ens han explicat com es va aconseguir pràcticament des de zero muntar una empresa de treballs forestals i de jardineria i com ha anat creixent i expandint-se. Els alumnes han pogut veure part de la maquinària de la que disposa l’empresa i com s’organitza, com s’aconsegueix portar-ne el control, etc.


+ info: http://www.aricoforest.com/
09/04/2014 - Visita a Can Fraser i Juscafresa

Visita a Can Fraser i Juscafresa

El passat dimecres 9 d’abril, amb els alumnes de 2n de producció agropecuària vam fer una sortida a visitar molta maquinària, ja que el pla d’estudis anava d’aquest tema. Al matí, la visita d’estudis va ser a Can Fraser, d’Aiguaviva, on el Sr. Jordi Aulet i Batlle ens va ensenyar tota la maquinària de l’explotació, amb la qual també treballen per a altri. Si tenim en compte que l’empresa disposa d’11 tractors de diferents marques, entre 70 i 300 cv de potència, ens podem imaginar una mica les dimensions de l’explotació i el per què la visita del pla d’estudis de maquinària. També vam poder veure tot tipus de màquines que van darrera o davant del tractor, com subsoladors, xísels, embaladores , grades rotatives, grades de discs, remolcs, sembradores i un llarg etc. Va ser una visita molt aprofitada i que els alumnes van valorar molt positivament. A la tarda, continuant amb el tema de la maquinària agrícola, vam visitar la fàbrica Juscafresa, a Camallera, on la família Juscafresa, amb el Sr. Joaquim al davant, ens van explicar i ensenyar tot el referent a la construcció de les seves màquines com remolcs escampadors, auto- segadors, unefeeds, banyeres... Aquesta visita és molt interessant ja que aquí es pot veure tot el procés que hi ha abans de sortir una màquina al mercat.


04/04/2014 - Estada a l’Aquitània francesa

Estada a l’Aquitània francesa

Del 17 de març al 4 d’abril, els alumnes de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van fer una estada en famílies a la zona francesa de l’Aquitània. Repartits en 21 explotacions diferents, dedicades principalment a vaques de llet, vaques de carn, porcs, cereals, vinya, fruiters, pollastres, cabres, ovelles, cavalls, maquinària, van poder veure i viure una realitat diferent a la nostra, remarcant sobretot els temes de venda directa i associacionisme, molt desenvolupats all país veí. Aquestes explotacions estaven repartides en uns 3.500 km² entre les poblacions de Marmande, Bergerac, Villaneuve-sur-Lot i Cazideroque, fent centre a Bourgougnague, on hi ha l’escola Jolibert, que és la que aconsegueix trobar totes aquestes explotacions per poder fer-hi les pràctiques. La valoració per part dels alumnes ha estat bona i per part de les famílies franceses també, tenint en compte que la puntuació més baixa ha estat un 7,5 sobre 10. Des d’aquí remarcar la bona experiència aconseguida i la possibilitat de continuar amb aquests intercanvis.


03/04/2014 - Visita d’Estudis al Camp Nou

Visita d’Estudis al Camp Nou

Els alumnes de jardineria estudien entre altres coses, la sembra i el manteniment de gespes, i també la implantació de pans d’herba. En relació amb aquests temes, el passat dia 3 d’abril, els alumnes van visitar el Camp Nou. El tècnic de l’empresa Royalverd, encarregat de la gespa del camp, va explicar tots els aspectes de la instal•lació i els diferents treballs de manteniment de la gespa: la sega, el reg, la fertilització, els tractaments, etc. També ens va mostrar la maquinària utilitzada per cada operació, i les instal•lacions de control del reg. Gràcies a aquesta interessant visita, els alumnes vam observar l’excel•lent qualitat de la gespa del camp, que és el resultat del treball d’un equip de jardiners professionals. Volem aprofitar aquestes línies per agrair tota l’atenció rebuda, i la col•laboració del FCBarcelona, de Royalverd, i de les persones que han fet possible la visita.


03/04/2014 - Visita d’estudis al Golf Muntanyà

Visita d’estudis al Golf Muntanyà

El mateix dia 3 d’abril a la tarda, amb el grup de jardiners, vam anar al Golf El Montanyà, a Seva, on malgrat la pluja intermitent, vam tenir l’oportunitat de fer un recorregut pel camp de golf, guiats pel responsable de manteniment de la gespa, el qual, sobre el terreny, ens va explicar, les diferents zones del camp, els tipus i varietats de gespa, tots els treballs de manteniment, el sistema de reg, la maquinària utilitzada i les seves característiques, etc. La visita va ser molt interessant ja que els alumnes varen descobrir la dimensió i el grau d’especialització dels diferents treballs que cal realitzar en un camp de golf. L’entorn visual del camp, el parc natural del Montseny, va ser un atractiu afegit per la seva gran bellesa paisatgística. Gràcies a les dues visites, els alumnes van comparar les particularitats de les gespes esportives dels camps de futbol, i les dels camps de golf. Amb aquestes línies volem agrair al Golf El Montanyà, i al Sr. Josep Tió la seva col•laboració, que ha permès la realització de la visita.


28/03/2014 - Els secrets de la topografia al descobert!

Els secrets de la topografia al descobert!

Amidaments al bosc, als jardins i als camps. Tots els alumnes de grau mitjà han treballat dur aquesta darrera alternança fent pràctiques amb el teodolit. El nostre proper objectiu? Treballar les dades i dibuixar el plànol dels camins i un mapa del bosc de Quintanes.S'estan mostrant 25 notícies (376-400) de 561