Els alumnes de segon curs de Grau Superior de Gestió forestal i del medi natural han visitat aquest dijous 4 de febrer dues finques a Rupit i Pruït, al Cabrerès, on s'estan portant a terme treballs silvícoles per a la recuperació de pastures. En els dos casos, els treballs consisteixen en l'abatiment manual d'arbres amb motoserra i desembosc amb diferents mètodes. En una de les finques hi treballa l'empresa Forestal Importarbre SL que ens ha mostrat com executen el desembosc amb autocarregador i també amb una tanqueta eruga amb cabrestant. En l'altra, hi treballa en Josep Masdevall desemboscant amb tractor agrícola amb cabrestant. La sortida ha resultat molt profitosa havent pogut conversar amb els treballadors i contrastar diferents tècniques de treball al bosc.
L'Escola EFA Quintanes rep el certificat de centre de formació forestal europeu homologat per impartir formació EFESC. Aquest divendres, el director general del CTFC, Denis Boglio, ha lliurat el certificat de formació homologada a l'Escola EFA Quintanes, i a dos dels professors de l'Escola, els certificats i carnets de motoserristes del sistema de formació forestal europeu EFESC. Aquest certificat lliurat a l'Escola, l'acredita com a homologat per impartir formació per a obtenir els certificats europeus de motoserristes des del 15 de desembre de l'any passat. Fins ara, a Catalunya, només estava acreditat per dur a terme aquesta formació el Centre de Formació Forestal Especialitzada.
L'Escola EFA Quintanes rep el certificat de centre de formació forestal europeu homologat per impartir formació EFESC. Què és EFESC? EFESC (European Forestry and Environmental Skills Council) agrupa representants de centres de formació, sucursals i delegacions de la indústria forestal, sindicats, fabricants d’eines, maquinària i equips per la realització de treballs forestals, sistemes de certificació, etc. de tot Europa. L'objectiu és facilitar la mobilitat dels treballadors del bosc i similars dins de la Unió Europea, acreditant i promovent el reconeixement de les qualificacions nacionals entre els països socis en l’àmbit europeu. El CTFC és l'Agència Nacional acreditada per emetre certificats als proveïdors de formació i examinadors que ofereixen educació, formació o avaluació d’acord amb aquesta normativa.
El passat dijous 21 de gener, els alumnes de primer de grau superior de ramaderia i assistència en sanitat animal , van visitar les instal•lacions que té el Grup Casacuberta al Parc d’Activitats Econòmiques d’Osona. Primer, dos tècnics de Case els van explicar les dues solucions que hi ha actualment en tractors per reduir l’emissió de partícules, i complir la normativa europea FASE 4, és a dir el sistema SCR de reducció catalítica selectiva, sistema que utilitza urea i el sistema EGR de recirculació dels gasos d’escapament refrigerats i filtre de partícules. Seguidament van poder veure les instal•lacions de l’empresa.
El passat 15 de gener amb els alumnes de 2n del cicle de grau mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural vam anar a visitar Molló Parc acompanyats per en Pau, guia del Centre d'Educació Ambiental Alt Ter. De tota la fauna que allà tenen, ens vam centrar més sobre la biologia i costums de les espècies cinegètiques, ja que la visita estava relacionada amb l’assignatura de Conservació d'espècies cinegètiques i piscícoles. Així mufló, cabra, cérvol, daina, cabirol, senglar, isard... van acaparar la majoria del temps, però també vam entretenir-nos en la resta d’espècies dels Pirineus que tenen al parc: geneta, llop, voltors, ós... Vam estar-hi tot el matí i els alumnes van gaudir de la proximitat amb les bèsties i també de les explicacions i curiositats participatives que ens anava proposant en Pau.
El dimecres 13 de gener de 2016, amb els alumnes de segon d’agraris de grau mitjà, vam visitar l’explotació de cabrum i la formatgeria de Mas El Garet de Tona. En Lluís Mauri, antic alumne de l’Escola i propietari de l’explotació i formatgeria, ens va fer un recorregut i una boníssima explicació de la granja de 550 caps de cabres, raça murciana granadina amb la finalitat de transformar la llet que produeixen i comercialitzar-ne els seus productes. També ens va explicar tot el procés de l’elaboració dels productes de la formatgeria. Una important particularitat de l’explotació és que té la certificació ecològica i això li dóna un valor afegit als seus productes finals com la llet de cabra embotellada, el mató, els diferents tipus de formatges, el brossat... Des d’aquí volem agrair la disponibilitat i bon tracte que ens va dispensar en Lluís.
El dia 12 de gener, amb els alumnes de 2n curs de CFGM de producció agropecuària, hem visitat l’IRTA a Mas Badia, al poble de la tallada d’Empordà. Els tècnics ens han informat i ens han explicat tot sobre la producció de fruites, tant en arbres com en arbusts i el que està relacionat amb la fructicultura o arboricultura fruitera. Després hem fet un tast d’una nova varietat de poma. La visita ha estat molt completa i molt visual i hem pogut treballar els conceptes que apliquem a l’escola.
La pràctica de recria de cavalls ha estat tot un èxit. Hem pogut visitar les instal•lacions i gaudir de l'experiència d'un ramader del sector, escoltant els seus consells i podent fer preguntes sobre dieta, maneig, mà d'obra,... Els alumnes han tingut la possibilitat de veure en directe l'exploració física d'un cavall amb tots els seus paràmetres, així com realitzar una ressenya d'un cavall en grups de 5 persones per animal.
Aquest diumenge, amb més de 200 assistents va tenir lloc la Festa de Nadal. Durant el dia hi va haver diversos actes i activitats. Primer es va celebrar la Santa Missa a la capella de l’escola, després les reunions de pares de tots els cursos de cicles formatius de grau mitjà. A les 13 hores s’iniciava la conferència “El goig de la crisi” a càrrec del Sr.Jaume Pujol. La jornada es va acabar amb un dinar amb tots els assistents, els alumnes de segon curs de grau superior van fer una fantàstica rifa de Nadal, amb lots de diferents productes de proximitat. Una diada molt maca per celebrar el Nadal amb les famílies i professors de l’escola. Volem agrair l’assistència a tots els pares, alumnes, professors i molt especialment a les cuineres.
El dijous dia 10 de desembre vam visitar l’empresa de treballs forestals Fugaroles, d’Arenys de Munt. La visita estava dedicada a veure maquinària forestal sobre el terreny, i així va ser. Vam poder veure un tractor amb remolc auto carregador, una tanqueta amb desbrossadora de cadenes, un tractor amb cabrestant, un camió ploma i diferents operaris amb motoserres. El Sr. Martí Fugaroles i el seu fill Marc, antic alumne de Quintanes, ens van explicar tot el funcionament de l’empresa, les característiques de la maquinària, el manteniment, el procés de la feina, els preus i la comercialització de la llenya, etc. Va ser un dia molt interessant i complert. Des d’aquí agrair a tots la seva col•laboració.
El passat dia 10 de desembre, amb els alumnes de 1r de forestal de grau mitjà, vam visitar l’empresa de maquinària forestal FONT de Navàs. El Sr. Jesús Font ens va explicar i ensenyar tot un seguit de cabrestants, grapes forestals, estelladores, biotrituradores, serres… de diferents marques i característiques. Vam poder veure in situ tots els avantatges que tenen els nous cabrestants amb comandament a distància i tots els elements de seguretat que han anat incorporant per a facilitar la feina i millorar en la prevenció de riscos.
La fundació MAP, de Ripoll, és una entitat social sense afany de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades i les seves famílies. Amb els alumnes de primer de grau mig de forestal vam visitar les instal•lacions de l’àrea laboral de la secció de treballs de jardineria i forestal. Actualment està composada per 11 brigades i 40 professionals. El seu responsable el Sr. Agustí Fajula ens va explicar com s’organitza cada brigada, la distribució de tasques, i la gestió general de l’empresa. També vam visitar una de les naus on tenen la maquinària, eines, material i taller de reparació i una de les brigades ens va ensenyar un dels camions de treball i com el tenen organitzat. És una empresa amb una missió molt concreta, molt professional que els darrers anys s’han posicionat com una de les empreses més grans del sector de la jardineria a la comarca del Ripollès. Actualment hi ha alguns antics alumnes treballant com a jardiners. L’últim en incorporar-se ha estat el Roger Arimany, enginyer tècnic agrícola que va estudiar a Quintanes el grau mig en jardineria i el cicle de grau superior en gestió de recursos naturals i paisatgístics. Agrair la col•laboració que des de fa anys ens ofereix el MAP acollint alumnes de pràctiques i reben a grups en vistes tècniques.
+ info: http://fundaciomap.org/
El dimarts 1 de desembre, amb els alumnes de segon curs de grau superior de gestió d’empreses agropecuàries, s’ha visitat l’empresa Cal Bernadàs. Aquesta empresa té com a activitats principals els cultius extensius, engreix de porcs, engreix de vedells, i agroturisme. Aquesta darrera activitat que van començar després dels incendis del 1994, per rehabilitar tres masoveries que s’havien abandonat, ha esdevingut la font d’ingressos més important de l’explotació, cosa que els ha empès darrerament a adquirir una finca a Castellterçol (El Munt), per disposar d’una Casa d’agroturisme més propera a Barcelona, i a fer contínues millores en les cases i en el seu entorn, com muntar una pista de pàdel o posar parcs infantils a cada casa. En aquesta visita ens va atendre l’Anna (filla dels propietaris), la seva mare (Ramona Casas) i en Josep Llorens (treballador de l’empresa i antic alumne de Quintanes) i ens van explicar el funcionament de l’explotació fent especial esment en com es va començar i com ha anat creixent l’activitat d’agroturisme. Una molt bona visita emmarcada en el pla d’estudis d’altres sortides agroramaderes.
El divendres dia 20 de novembre, amb els alumnes de primer de jardineria, hem visitat l’empresa de maquinària de jardineria Honda Greens a la Garriga. Ha estat una visita molt completa, ja que hem pogut veure tot tipus de màquines que els jardiners utilitzen a diari: tallagespes, desbrossadores, tallatanques, bufadors, motocultors, biotrituradores, escarificadors, ensulfatadores, motobombes, generadors, motoserres... de les marques Honda , Echo i Silky. El Sr. Pedro Sillero ens ha explicat cadascuna d’aquestes màquines, les característiques, el funcionament, el manteniment, etc. També les diferències, avantatges i inconvenients entre els motors de 2 temps i els de 4 temps . Un dels punts que ens ha portat a parlar estona és tot el tema de les màquines amb bateria, per la seva actualitat i expansió en el mercat, sobretot dels robots tallagespes.
El dijous dia 12 de novembre a la tarda ens vam desplaçar fins a Sant Feliu de Buixalleu per a visitar l’empresa francesa de maquinària de jardineria Outils Wolf i Etèsia Els alumnes de primer de jardineria de grau mitjà van poder veure i provar una sèrie de màquines tallagespes , tractorets tallagespes i desbrossadors a més de rebre totes les explicacions del responsable tècnic Sr. Benjamin Borreau. Va ser una tarda ben entretinguda i molt interessant.
A l’escola s’ha fet una jornada de Prevenció i avaluació (com acció preventiva) de riscos laborals en els àmbits de Jardineria, Forestal i Agraria a tots els cursos de primer. La prevenció de riscos laborals és el conjunt d'activitats o mesures adoptades o previstes en totes les fases productives d'una empresa amb la finalitat d'evitar o disminuir riscos per a la salut derivats del treball. El seu objectiu és aconseguir el major control possible dels riscos que es generen a l'empresa, entenent per risc aquelles situacions que poden suposar pèrdues humanes i materials. La gestió dels mateixos tant en funció de l’administració pública com de l'empresa privada.
El dia 28 d’octubre un grup de 18 alumnes que estudien el segon curs del Cicle de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van visitar l’explotació porcina Granja Molist-Can Toi, a Sant Martí Sescorts. En Ramon Molist, responsable de l’empresa, ens va explicar el cicle reproductiu i el sistema de producció en fases. La granja té una capacitat de 700 mares reproductores i gràcies a l’acurat maneig i a la millora genètica obté un alt nivell productiu. La millora contínua, el grau d’eficàcia i qualitat de la producció li han estat reconeguts en diverses ocasions, com per exemple en la darrera edició de lliuraments dels prestigiosos premis “Porc d’Or”, on la Granja Molist-Can Toi va obtenir el “Porc d’Or de Bronze” en “Productivitat Numèrica”. Des de l’escola agraïm a Can Toi l’oportunitat de realitzar aquesta interessant visita.
A l’escola s’ha fet un curs de 8 hores de primers auxilis a tots el cicles formatius amb els alumnes de primer curs. Durant la sessió es tracten diversos temes que ensenyen a l’alumne a actuar immediatament després de diferents situacions que requereixen primers auxilis i d’aquesta manera auxiliar a la víctima fins que arribi el personal sanitari especialitzat. S’ensenya a l’alumne a actuar davant d’hemorràgies, ferides, en casos de traumatismes, cremades, congelació, fractures, asfixia, picades d’insectes o altres animals. Com actuar també en casos d’aturada cardíaca… Són els conceptes bàsics perquè l’alumne aprengui a fer les maniobres pertinents i pugui actuar de manera adequada i amb rapidesa davant d’una emergència mèdica.
El 21 d’octubre del 2015 els alumnes de primer curs d’agraris de grau mitjà varen anar a visitar unes finques que grup Casa Ametller té a la comarca del Maresme. Vam aprendre de la visita primer de tot a compartir els coneixements, i a col•laborar per tenir-ne més. Vam tractar temes com la gestió comercial, el treball del sòl, producció de planter, substrats, regs, fertilització, plagues i malalties, i dades vàries de diferents cultius hortícoles. Una altra font d’informació va ser la gestió dels recursos humans: responsabilitats, horaris, sous... I fins i tot vam tastar alguns tomàquets. A classe vam repassar els conceptes ja sigui matisant, debatent i especialment relacionant el que ens han dit, hem vist i hem deduït.
El passat 20 d’octubre, els alumnes de primer curs de Grau Superior de Ramaderia i Sanitat Animal van visitar l’explotació agropecuària Mas Bes, situada a Salitja. Mas Bes és una explotació lletera que produeix llet per la marca ATO Natura. En Joan Viñolas, en Carles Comas i la Maria Viñolas van explicar als alumnes l’evolució i el funcionament actual de la granja, la planta de biogàs on produeixen electricitat i també les visites a la granja que ofereixen a tot tipus de grups de gent interessada. Els visitants poden completar l’experiència visitant el Museu de Pagès tot veient l’evolució de la vida a pagès, l’agrobotiga on es poden comprar productes de la pròpia explotació, i finalment dinant al restaurant de la granja. Des de l’escola agraïm a Mas Bes l’oportunitat de realitzar aquesta interessant visita.
+ info: http://masbesdesalitja.blogspot.com.es/
El divendres 9 d'octubre es va visitar l'empresa de Bruc Jardí. Bruc Jardí és una empresa dedicada als materials de jardineria per a professionals i últimament als particulars. En Francesc Caballero, el gerent de Bruc Jardí ens va fer una visita per l'empresa on es va poder veure material divers: pedres, àrids, fusta laminada, travessers, fonts, ... i molt amablement va respondre a les preguntes que li vam formular. Des de aquestes línies volem agrair l'atenció rebuda per part d'en Francesc.
Els alumnes de 1r del CFGM de Forestal han fet una visita tècnica a Vicreu, empresa distribuïdora d’Sthil i Huqsvarna. Durant la visita un dels tècnics ha fet una presentació dels models de motoserres i desbrossadores, les seves característiques tècniques, manteniment i aspectes de seguretat. Els alumnes han vist les màquines, els últims models i han pogut preguntar sobre aspectes tècnics, de preus i seguretat. Aprofitem per agrair la col·laboració de Vicreu amb l’escola que des de fa molts anys és molt profitosa.
+ info: http://www.vicreu.net/
El viatge de primer curs dels alumnes de CFGM d’aprofitament i conservació del medi natural ha estat a la Vall d’Aran. Es fa aquí perquè reuneix tots els requisits necessaris: té suficients elements com per seduir un alumne que decideix estudiar aquest cicle; és proper; i no es fan molts quilometres per fer les visites. La primera visita és a la piscifactoria de El Pont de Suert, amb la qual els alumnes ja tenen un petit tast de feines a fer al món forestal, fora de les típiques (com seria la tala d’arbres). El dimarts continuem amb visites més tècniques, aquest cop amb els tècnics del Conselh Generau d’Aran. Visitem una fageda amb diferents tipus d’actuacions i els estralls que un torb va fer al coll de Porthilon. Intenten ser visites didàctiques on, in situ, es poden veure els resultats de diferents activitats forestals. El dimecres és el dia fort: dediquem tot el dia a pujar al refugi d’Amitges. Per fer-ho fem la travessa Espot – Amitges, passant pel refugi Ernest Mallafrè. Aquesta travessa ens aporta un munt de coneixements d’allò més variats: gestió forestal, història del Parc, reconeixement vegetal i animal... També temes de geologia i climatologia. Pugem Amitges on les vistes des del refugi són de somni. I l’endemà toca baixar. Un cop a l’autobús, anem al centre de natura Les Planes de Son, on dediquem tota la resta de la tarda a visitar el seu centre de fauna. Aquests són dies intensos i l’objectiu bàsic dels quals és integrar el grup i conèixer de primera mà com són els estudis que han escollit i quines són les seves sortides.
Amb els alumnes que han iniciat el CFGM de Jardineria hem realitzat durant el mes d’octubre un viatge d’estudis a la Costa Blava (França) de cinc dies amb l’objectiu d’aprendre d’una manera pràctica i directa molts conceptes bàsics de jardineria com el reconeixement de vegetals, estils i conceptes diferents de jardins i paisatgisme, aspectes tècnics de construcció, manteniment i conservació així com altres punts importants com el treball en equip, l’observació, la presa de dades a la llibreta de camp, la realització d’informes amb el dossier del viatge així com la convivència amb els companys, l’adaptació a situacions diferents, l’idioma, ... Durant aquest viatge els alumnes han visitat i estudiat 8 jardins, cada un d’ells amb característiques diferents, “La Bambouseraie” amb una col•lecció molt important de bambús, amb exemplars espectaculars d’arbres, amb el jardí japonès “La Vall del Dragó” i la zona dedicada a planta aquàtica. També han estudiat un jardí botànic, com s’organitza, quins són els seus objectius, les tasques d’investigació que es fan i quina funció pedagògica tenen, el “Gradini Botanice Hanbury” amb 150 anys d’història i 18 hectàrees és un exemple. Un dels objectius era aprofundir en el concepte de jardí mediterrani i tota la vegetació pròpia d’aquest clima, “Domaine du Rayol” és un jardí amb representacions de totes les regions del mon de clima mediterrani inclòs dintre d’un espai protegit, un exemple de jardí paisatgístic on es busca l’essència més autèntica de la mediterrània, un referent en la gestió i manteniment de jardins i paisatges propis d’aquest clima. Amb la següent frase de Gilles Clément, dissenyador del jardí, és pot resumir tota la filosofia que l’envolta “« Faire le plus possible avec, le moins possible contre ». A Mónaco hi ha un dels millors jardins japonesos d’Europa, un bon lloc per conèixer la filosofia d’un jardí japonès, la seva relació amb la natura, la simbologia, un jardí molt treballat i ple de detalls i sempre en unes condicions perfectes de manteniment. En la tranquil•litat i serenor d’aquest entorn, els alumnes van treballar aspectes bàsics per entendre un jardí d’aquestes característiques i com els trets bàsic de disseny, com aconseguir profunditat i relleu en espais petits, la distribució de plantes en funció de volums, aspecte, color,... Amb la visita el jardí “La Fontaine” de Nimes, l’objectiu va ser con es gestiona un parc públic dintre una gran ciutat, en concret aspectes de manteniment i conservació. I el jardí de “Villa Ephrussi” a prop de Niça, el contrari, un jardí espectacular amb diferents estils representats, francès, italià, exòtic, romàntic, ... un exemple d’explotació privada d’un jardí. Durant el viatge es van visitar altres jardins com el jardí medieval de Santa Agnes, gestionat per una associació privada, on els alumnes van descobrir quina era la finalitat i els objectius d’un jardí en aquella època. Aquest mateix dia a Menton vàrem visitar jardí d’ambient rural, “Serra Madona”,que recorda molt a la jardineria paisatgística anglesa. Uns dies molt intensos, de treball a l’exterior i de moments de reflexió i conclusions, que han de servir durant tot el curs per avançar en la formació dels alumnes i motivar-los i il•lusionar-los per aconseguir ser uns professionals de primer nivell.
La primera visita del curs amb els alumnes del Primer del CFGM de Producció Agropecuària va ser a Can Domènech, una empresa agrària amb una granja de 150 vaques de llet i 200 mares en cicle tancat de porcí. L’explotació està ubicada al terme municipal de Sant Martí Sescorts. En Josep Domènech i el seu fill, en Marc ( ex alumnes de Quintanes), ens van rebre a casa seva i ens van explicar tot el procés productiu que s’ha de portar a terme per fer un litre de llet i la carn de porc de millor qualitat. Ens van explicar els seus inicis al món ramader , com s’alimenta el bestiar, les instal•lacions on s’allotgen, etc. Des d’aquestes línies volem agrair a la família Domènech la seva col•laboració a la formació dels nostres alumnes.