El dia 29 de setembre un grup de 20 alumnes que estudien el segon curs del Cicle de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van visitar Mas Reixagó , a Olost de LLuçanès. En Josep Bruch ens va explicar l’explotació de vaques de llet, de porcs d’engreix, els cultius, la maquinària, etc. La Paula ens va explicar l’elaboració de formatges fets amb la llet de vaca. En aquesta explotació també generen electricitat amb plaques solars fotovoltaiques. Des de l’escola agraïm Mas Reixagó l’oportunitat de realitzar aquesta interessant visita.
Els alumnes del 1r curs de Grau Superior de Ramaderia i Assistència en Sanitat animal han visitat l’explotació agro-ramadera El Soler de N’hug, on han pogut observar els diferents sectors productius (vaquí de llet, truges en cercle tancat, vedells engreix, ovelles per a carn, cereals per a consum propi,...) a que es dedica l’empresa. Al mateix temps, l’empresa disposa d’una botiga a Prats de Lluçanès, anomenada El Taulell on comercialitzen bona part de la producció porcina, ovina i vacuna de carn de l’empresa. Les explicacions i la visita han anat a càrrec de l’Abel i en Toni Peraire
Ja hem començat les pràctiques a l’escola. Al taller aprenem a utilitzar les eines i realitzem el manteniment de la maquinària, és a dir, de les desbrossadores, motoserres, motocultors, tallagespes... Quan sortim a fora, fem manteniment de jardins i zones verdes, disseny i paisatgisme, conservació d’espais naturals... I al laboratori ens iniciem amb el material i més endavant realitzarem anàlisis d’aigua i de terra.
Vull ser granger!On s’aprèn? Curs pràctic dins del programa de garantia juvenil per adquirir els coneixements necessaris i les acreditacions oficials que exigeix la normativa vigent per poder treballar en una explotació ramadera. Els alumnes que aprovin el curs tindran accés gratuït als examens oficials de benestar animal porcí i boví, i manipulador i aplicador de biocides per a l’ús ramader.* CONTINGUT DEL CURS • Etnologia, anatomia i fisiologia • Sanitat animal • Benestar animal • Alimentació del benestar • Allotjaments ramaders • Taller i equips de tracció • Reproducció animal El programa es podrà complementar en visites a granges fora de l’horari lectiu. METODOLOGIA El programa se centra en les característiques dels llocs de treball de les granges de la comarca d’Osona que participen en el programa. PROFESSORAT Professors de l’Escola EFA QUINTANES DATES DE FORMACIÓ 60 hores. Del 5 d’octubre al 13 de novembre. De 18.30 a 20.30 (excepte 30 d’octubre i 13 de novembre de 9.30 a 14.00) És necessari un mínim d’assistència d’un 80 % per aprovar el curs. LLOC DE REALITZACIÓ Delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona Edifici El Sucre. Historiador Ramon d’Abadal i Vinyals, 5. Vic Escola EFA Quintanes Mas Quintanes. Ctra. BC-4608 km 13,2. Les Masies de Voltregà REQUERIMENTS Joves entre 16 i 29 anys que compleixin els requeriments de garantia juvenil de les Cambres de Comerç. Sol•liciteu-nos informació. Formació totalment gratuïta. Places limitades. * Els alumnes que una vegada finalitzat el curs decideixin realitzar el Cicle Formatiu de Grau Mig a l’Escola EFA Quintanes tindran convalidats els exàmens d’aquestes matèries
El divendres dia 4 de setembre hi haurà la sessió informativa per tots els alumnes que comencen els CFGS. Durant la sessió es presentarà l’escola i el curs que comença: calendari, treballs de formació personal, viatges, mòduls formatius, horaris, funcionament de l’Aula Virtual, normativa, FCT, residència... És un bon moment per resoldre els dubtes que tingueu i conèixer l’escola, si no l’heu visitada encara.
A mitjans de juny es va fer la presentació de projectes dels CFGM. Aquests treballs han estat desenvolupats durant tot el curs i pretenen ser projectes reals. El tribunal va destacar l’originalitat i sostenibilitat d’algunes de les propostes i l’adaptabilitat als temps actuals pel que fa a pressupostos ajustats. Aquest acte va servir una vegada més per donar un altre pas en la formació dels nostres estudiants i que tinguessin un nou contacte amb la realitat del sector al qual pertanyen. Agraïm la col•laboració dels professionals dels diferents sectors que han format part del tribunal que ha avaluat els diferents projectes. Volem felicitar també als alumnes que han presentat els millors projectes: en Jordi Vilarrasa, l’Eduard Tomas, l’Eloi Barcelona i en Marc Meya.
La tarda del 15 de juny, els alumnes de segon curs del Cicle de Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural van exposar i defensar els seus projectes de síntesi davant un tribunal format per diversos professionals experts del sector forestal. L'acte va tenir lloc a Quintanes, a partir de les 5 de la tarda, amb les presentacions dels alumnes, de 15 minuts de durada, seguides d'un torn obert de paraula pels membres de cada tribunal que formulaven preguntes i comentaris sobre cada un dels projectes fent que, al seu torn, els alumnes haguessin de defensar el projecte exposat. Enguany, van participar als tribunals un total de 8 professionals del sector forestal, concretament 2 enginyers del Centre de la Propietat Forestal (Sr. Felix Mascort, Sr. Joaquim Avellà), 1 enginyer del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM)(Sr Santi Farriol), i 5 enginyers de les empreses Cunovesa (Sr. Josep Novellas), Estratègia K (Sr Jordi Baucells), E2estudis (Sr. Ferran Moll), Vigué Subirà SCP (Sra. Laura Ivorra) i Rustic Gestió (Sr. Joan Soldevila).
Durant la tarda del dilluns 15 de juny, els alumnes del CFGS de Gestió i Organització d’empreses agropecuàries van exposar el seu projecte de fi de cicle davant un tribunal format per professionals del sector de la ramaderia. Aquest any els projectes han estat orientats a la comercialització i venta directa dels diferents productes que els nostres alumnes s’han posat com a objectiu, en els seus respectius treballs. En la presentació oral vam tenir l’oportunitat d’escoltar les experiències viscudes a llarg de tot l’any durant el desenvolupament de tot el procés productiu de diferents explotacions agropecuàries, temes treballats evidentment dins el crèdit de síntesi. Per constituir el tribunal vam comptar amb la col•laboració de distingits tècnics del sector: els veterinaris Mònica Pladevall d’ INTI VETERINARIS; Francesc Bofill i Julià Serrat, tècnics de BALSA; Josep Coma, tècnic de PROVETSA; l’enginyer Oriol Urgell, tècnic de PROEGA; Xavier Crespo del GRUP FERRER INTERNACIONAL; Josep Rifà de CARGOL TREU BANYA; Joan Rifà, productor independent, exalumne i col•laborador de la casa. A tots ells els volem agrair la col•laboració en la formació els alumnes de Quintanes.
Entre els dies 17 i 21 de maig, el grup que estudia segon curs de Jardineria va fer un viatge d’estudis a Londres per visitar diferents tipus de jardins: històrics i moderns, públics i privats, i el magnífic jardí botànic- Es van visitar, entre d’altres Kensington gardens, Hyde Park, Kew gardens, Wisley gardens, Saint James’s Park, Green Park, Hampton Court gardens, Tate Gallery gardens i Neobankside gardens. El viatge també va permetre recórrer la ciutat i veure el Parlament, l’abadia de Westminster, Trafalgar Square, Coven Garden Market, London Eye, Picardilly circus, Hay’s Gallery, Tower Bridge i la Tower of London. Viure per uns dies, immersos en la cultura de la societat anglesa, i ser testimoni de la seva llarga tradició en el món de la jardineria ha estat un gran experiència. Agraïm l’atenció, l’amabilitat i voluntat de servei de totes les persones que hem trobat al llarg del viatge.
El dimarts 9 de juny, amb els alumnes de segon curs de grau superior de Gestió d’Empreses Agropecuàries, s’ha visitat l’empresa Cal Bernadàs. Aquesta empresa té com a activitats principals els cultius extensius, engreix de porcs, engreix de vedells i agroturisme. Aquesta darrera activitat, que van començar després dels incendis del 1994, per rehabilitar tres masoveries que s’havien abandonat, ha esdevingut la font d’ingressos més important de l’explotació, cosa que els ha empès darrerament a adquirir una finca a Castellterçol (El Munt), per disposar d’una casa d’agroturisme més propera a Barcelona. En aquesta visita ens va atendre l’Anna, filla dels propietaris, i en Josep Llorens treballador de l’empresa i antic alumne de Quintanes, ens van explicar el funcionament de l’explotació, fent especial esment en com es va començar i com ha anat creixent l’activitat d’agroturisme. Una molt bona visita, emmarcada en el pla d’estudis d’altres sortides agroramaderes.
El dilluns 25 de maig, amb els alumnes de segon de jardineria, vàrem fer una jornada de màquines de moviments de terres. Concretament vam treballar amb una mini excavadora i una giratòria de petites dimensions, molt adequada per a treballs de jardineria. Amb aquestes pràctiques es pretén que els alumnes agafin una mica de destresa i palpin les possibilitats que després tindran a les empreses del sector amb la utilització d’aquestes màquines. Són màquines que es poden llogar amb certa facilitat i que, si coneixen una mica el seu maneig, manteniment, etc., les podran fer molt rendibles. Ha estat una molt bona experiència i amb ganes de repetir de cara el proper curs. Agraïm des d’aquí l’aportació del Sr. Carles Viladecans a aquesta jornada.
El passat 20 de maig ens van visitar el Sr. Javier Prado, president d’UNEFA juntament amb el Sr. Gabriel Tirapu President de la Federació EFA Galicia . UNEFA, és una entitat aglutina totes les EFAs que hi ha en el territori espanyol amb l’objectiu de fomentar la col•laboració entre les escoles i aprofitar sinèrgies que ajudin a aconseguir els objectius que es fixa cada una de les escoles. Durant la trobada es van intercanviar experiències en temes educatius i formatius especialment en temes relacionats amb l’emprenedoria i la cultura empresarial. Agrair la visita del Javier i el Gabriel, del seu interès i les seves ganes d’iniciar una etapa de col•laboració amb l’escola que esperem sigui molt fructífera.
Els alumnes de segon de grau superior de “Gestió Forestal”, van realitzar unes jornades de tècniques de grimpada en arbres els dies 20 i 21 de maig. Quatre especialistes en aquest tema encapçalats per Frederic Llambés van ser els encarregats d’ensenyar els alumnes les diferents tècniques per pujar els arbres i desplaçar-se, així com les mesures de seguretat que s’han de seguir en tot moment. Tots els alumnes van practicar i treballar per assolir un nivell bàsic, aquestes jornades s’han desenvolupat en els arbres del jardí d’escola on disposem d’exemplars d’alçades i característiques diferents. Des de l’escola es potencien aquests tipus d’activitats per tal de proporcionar els alumnes una formació de nivell i actualitzada a les noves tècniques i materials.
El passat dijous 14 de maig, amb els alumnes de 2n de producció agropecuària vam fer una sortida per a veure molta maquinària, ja que el pla d’estudis anava d’aquest tema. Al matí, la visita va ser a Can Fraser, d’Aiguaviva, on el Sr. Jordi Aulet i Batlle ens va ensenyar tota la maquinària de l’explotació, amb la qual també treballen per a altri. Si tenim en compte que l’empresa disposa d’11 tractors de diferents marques, entre 70 i 300 cv de potència, ens podem imaginar una mica les dimensions de l’explotació i el per què la visita del pla d’estudis de maquinària. També vam poder veure tot tipus de màquines que van darrera o davant del tractor, com subsoladors, xísels, embaladores, grades rotatives, grades de discs, remolcs, sembradores i un llarg etc. Va ser una visita molt aprofitada i que els alumnes van valorar molt positivament. A la tarda, continuant amb el tema de la maquinària agrícola, vam visitar la fàbrica Juscafresa, a Camallera, on el Sr. Joaquim ens van explicar i ensenyar tot el referent al disseny i la construcció de les seves màquines com remolcs escampadors, auto- segadors, unefeeds, banyeres... Aquesta visita és molt interessant ja que aquí es pot veure tot el procés que hi ha abans de sortir una màquina al mercat. Agrair la disponibilitat de les dues empreses per a la formació dels nostres alumnes.
Entre el 13 d’abril i el 8 de maig, quatre alumnes francesos de l’escola MFR Château Jolibert, de Bourgougnague (França), van realitzar una estada de pràctiques a Catalunya, en explotacions agrícoles i ramaderes; l’experiència va ser molt positiva per tots els participants. Agraïm a totes les famílies per l’acolliment que va fer possible l’estada: Bigas (Tordera), Masjoan (Llinars del Vallès), Garriga (Castellterçol) i Costa (l’Esquirol). L’estada va acabar amb un sopar de germanor entre els alumnes, les famílies i els professors d’ambdues escoles.
El passat divendres, 13 de febrer, es va fer la 3a jornada d’antics alumnes en l’àmbit de la jardineria dedicat a la jardineria vertical. El Dani La Cueva, responsable de Babilon, va fer l’exposició de la part més tècnica del tema i després el Sr.Jaume Rexach, gerent de Le Petit Géant i antic alumne, ens va explicar quines són les plantes més adequades per aquest tipus de jardineria. Seguidament es va fer una taula rodona per tal de compartir experiències entre els antics alumnes que van assistir a la jornada.
Diverses unitats formatives del segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria fan referència a la gespa. El passat dia 9 d’abril, els alumnes van visitar el Camp Nou. El responsable tècnic de Royal Verd, empresa que s’encarrega de la gespa de l’estadi i dels camps de la ciutat esportiva, va explicar les tècniques del manteniment de la gespa: la sega, el reg, la fertilització, i tota la resta d’operacions que realitzen per tal d’assolir una gespa en excel•lents condicions, i també tots els processos de renovació de la gespa i l’organització de tot l’equip de professionals que treballen en el manteniment de la gespa. També ens van mostrar la maquinària i les instal•lacions destinades al reg. A la tarda van visitar el Golf El Montanyà, a El Brull, on van fer un recorregut pel camp de golf, guiats pel responsable de manteniment de la gespa, el qual va explicar les diferents zones del camp, els tipus i varietats de gespa, tots els treballs de manteniment, el sistema de reg, la maquinària utilitzada i les seves característiques, etc. La visita va ser molt interessant ja que els alumnes van descobrir la dimensió i el grau d’especialització dels diferents treballs que cal fer en un camp de golf. L’entorn natural del camp, el parc natural del Montseny, va ser un atractiu afegit per la seva gran bellesa paisatgística. Gràcies a les dues visites els alumnes van poder comparar les particularitats de les gespes esportives dels camps de futbol i les dels camps de golf. Amb aquestes línies volem agrair tan a Royal Verd com al Golf El Montanyà, i al Sr. Josep Tió la disponibilitat i l’atenció rebuda, que ha permès la realització d’aquestes interessants visites.
La setmana del 23 al 27 de març amb el grup de 2n del CFGM d’Aprofitaments Forestals i del Medi Natural vam dur a terme un viatge tècnic a Les Landes (França), regió que té un bosc de més d’un milió d’hectàrees de Pinus pinaster. Dilluns mateix vam poder visitar Garnica Plywood, empresa que té una planta de desenrotllo de pollancres. Dimarts al matí vam estar acompanyats per en Víctor Garcés, tècnic de Garnica Plywood que ens va portar a veure com treballava una processadora en una plantació de Pinus pinaster: tot un espectacle. A la tarda vam anar amb en David Cosme, tècnic d’Aliance Forêts Bois, la cooperativa forestal més gran de França. Dimecres al mati vam visitar la Tonnellerie Nadalie, empresa que es dedica a fer bótes pel vi i a la tarda vam anar a fer un xic de turisme a la Duna de Pilat, de 100 m d’alçada, just a la costa de l’Atlàntic. Dijous, acompanyats de tècnics de l’ONF des Pyrinées Atlántiques vam visitar unes magnífiques rouredes: quins roures més rectes i alts que hi havia. I per acabar, divendres al matí vam visitar Canadell, empresa que es dedica a la fabricació de merrains, que són el precedent del que seran les duelas, el material per fet les bótes de vi. El més sorprenent, sens dubte del viatge, va ser els camps i camps de Pinus pinaster, el sòl on es cultivaven i les processadores, que eren com recol•lectores de boscos.
El divendres 20 de març, els alumnes de primer de grau mitjà d’explotacions agropecuàries van visitar les instal•lacions del concessionari John Deere de Gurb, l’empresa Vernis-Taberner. Ens va atendre el gerent Lluís Vernis, que ens va anar ensenyant les instal•lacions del concessionari al mateix temps que explicava com gestionaven les vendes, les reparacions, el reciclatge de residus, etc. Després ens va atendre un exalumne de Quintanes que hi treballa, el qual ens va explicar les novetats en temes de mecànica dels tractors, el seu manteniment, les solucions que hi ha actualment en tractors per reduir l’emissió de partícules i complir la normativa europea TIER 4A, etc. Una visita molt completa i interessant. Des d’aquí voldríem agrair a l’empresa el tracte exquisit que sempre ens ofereix.
El dijous 19 de març amb els alumnes de segon de grau mitjà de jardineria s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Ribas Fitosanitaris té a Mataró. Aquesta empresa treballa en l’àmbit de l’agricultura i les llavors des de 1895 i des de 1965 també es dedica a l’aplicació de productes fitosanitaris en arbrat urbà i espais verds en general. En aquesta visita ens han ensenyat les diferents màquines de manteniment de gespes i també les de tractaments fitosanitaris de que disposen, com pot ser un canó amb un dipòsit de 500 l muntat sobre una Pick Up, dos canons de polvorització muntats sobre dos camions, un polvoritzador hidràulic suspès, etc. Ens han explicat el funcionament de les màquines, la prevenció i precaucions en l’emmagatzematge i aplicació de productes fitosanitaris, la normativa que en regula la comercialització i ús i els equips de protecció individual que convé utilitzar.
Arxiu PDF: Més fotografies
Recorregut de reconeixement de vegetals de tres hores amb els alumnes de 2n de Forestals de Grau Mitjà. Des de Quintanes, a peu, cap a la Pineda de Dalt, després pujant pel costat sud del Bac de la Creu, resseguint la carena en direcció a Sant Martí Xic i baixant per la Baga del Jup. Hem pogut fer diferents parades per comentar un total de 43 espècies vegetals de les moltes que es troben a la finca. Aprofitant els 250 metres de desnivell de la primera part del recorregut, hem comentat aspectes de botànica relacionats amb l'orientació, la humitat la temperatura, etc. També hem tocat temes d'ecologia, biodiversitat, successió natural i geologia, amb especial esment a la vegetació de codina, als conceptes de cot i tàlveg. A més, hem gaudit del paisatge de la Plana i hem arribat a albirar Montserrat. Ens ho hem passat molt bé caminant, corrent i aprenent.
Els alumnes de primer curs d’Aprofitaments i Conservació del Medi Natural van visitar la finca agrícola-forestal del Sr. Albert Camprubí. Els alumnes van veure una finca amb una important superfície forestal i la seva adaptació per a la pastura de vaques de carn, així com altres aprofitaments forestals com la llenya o la tala per a serradores. L’Albert, antic alumne de l’escola, els va explicar les feines de neteja, aclarides, recuperació de pastures... que ha fet al bosc amb l’objectiu de fer viable l’aprofitament ramader de 75 vaques de carn i a l’hora la conservació d’aquest espai en les millors condicions. També ens va explicar temes de maneig , aspectes sanitaris i econòmics. L’explotació es complementa amb una casa dedicada a l’agroturisme i una granja de porcs d’engreix que també van visitar. A la tornada, vam fer una parada a Sant Boi de Lluçanès per veure un roure monumental, el roure de La Senyora, molt espectacular i en molt bon estat de conservació.
El dia 12 de març, amb els alumnes de segon d’agropecuàries de grau mitjà, vam fer tot un seguit de visites tècniques. Al matí a primera hora, vam visitar la granja de gallines ponedores de la família Clotet de Fals. L’explotació compta amb més de 15.000 gallines ponedores i l’Enric ens ha explicat tot el procés d’alimentació, producció, la sanitat, la comercialització tot destacant-ne la venda directa. També hem pogut veure el procés de classificació dels ous i les instal•lacions amb totes les reformes per al benestar animal. Després d’aquesta visita, i no molt lluny de Fals, hem visitat l’explotació de pollastres d’engreix de la família Puig, de Rajadell, concretament a Mas Miralles. En Josep Ma Puig ens ha fet una molt bona explicació sobre l’engreix integrat de pollastres, tot remarcant la gran importància de les instal•lacions, amb tota la tecnologia incorporada al benestar animal i a la simplificació de la feina de la granja. Una persona, amb una dedicació de 2 hores / dia de mitjana, porta dues naus amb un total de 60.000 pollastres. A la tarda, havent dinat al Parc de l’Agulla de Manresa, hem anat a visitar l’explotació de conills de la família Tatjé de Viladordis. L’empresa compta amb 600 mares i tot l’engreix. En Marc ens ha explicat tot el que fa referència al maneig, alimentació, sanitat, reproducció, controls i aprofundint en la comercialització directa dels conills. També ens ha explicat altres activitats de l’explotació com les vaques de carn i sobretot dels colomins. Realment un dia molt aprofitat i des d’aquí agrair la bona predisposició d’aquestes famílies envers l’Escola i els nostres alumnes. Moltes gràcies.
El proper dia 3 de març ens trobareu al I Saló de l'Ensenyament del Ripollés a Ripoll. Us presentarem el nostre centre amb tota la formació que oferim, els cicles formatius i també us mostrarem les novetats del centre. Us hi esperem!
El passat dia 25 de febrer, els alumnes de primer curs del CFGM de Producció Agropecuària van visitar dues explotacions: la primera, la granja porcina L’Artiga, al terme de Brunyola. El responsable de l’empresa. L’ Adrià Buada, va explicar i mostrar als alumnes el maneig de la granja; l’alimentació i les noves instal•lacions d’alimentació automatitzada de les truges en gestació, la sanitat, la reproducció i el procés d’elaboració de dosis destinades a la inseminació artificial, els porcs, resultat del creuament de races selectes, que tenen les qualitats adequades per a la posterior elaboració de productes carnis, que la pròpia empresa elabora i comercialitza de manera directa. La segona visita va ser l’explotació ovina La Tribana situada a Viloví d’Onyar. En aquesta explotació els alumnes van poder veure el funcionament d’una explotació intensiva d’ovelles de carn, en la qual, gràcies a l’organització en lots i un correcte maneig reproductiu i alimentari, aconsegueixen poder tenir els parts repartits al llarg de l’any, i així poder satisfer les necessitats dels seus clients amb un producte de qualitat i proximitat. Les dues visites van ser unes excel•lents oportunitats d’aprenentatge pels alumnes. Des de l’escola agraïm la disponibilitat i l’atenció rebuda per part de l’Adrià Buada.