El passat dia 22 de maig, un grup d’alumnes del cicle formatiu de Grau Superior de “Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries” va realitzar una visita a l’empresa “La Riera”, situada a la Guixa, al municipi de Vic. "La Riera” és una empresa agrícola i ramadera que porta a terme activitats diverses: la venda directa de pollastre ecològic, criat a la pròpia explotació, la producció de cultius ecològics que també destinen a l’alimentació dels pollastres, la cria de vedells i de porcs, la producció de compost i altres substrats especialment formulats per a horticultura i jardineria. A més a més, a “La Riera” ofereixen un servei d’allotjaments d’agroturisme del tipus “Residència Casa de Pagès”. Al capdavant de “La Riera” hi ha la Família Serrabassa Parramon, que anys enrere van decidir reconvertir l’empresa a l’agricultura ecològica. Es van inscriure a l CCPAE, i van arrencar noves activitats per tal de crear valor des del sector agrícola i ramader. Durant la visita, en Santi i l’Anna, varen explicar als alumnes l’evolució de l’empresa i les seves diverses activitats, especialment la producció ecològica, que és la producció principal. Gràcies a aquesta visita, els alumnes també van tenir ocasió de sentir que per poder tirar endavant una empresa és important l’actitud personal; la iniciativa i l’emprenedoria, la imaginació i la innovació: els alumnes van poder veure exemples concrets de com a l’empresa aprofiten els recursos disponibles, busquen solucions als nous reptes, i s’adapten a noves situacions i oportunitats de mercat.
+ info: http://www.lariera.cat/
Un grup de 35 alumnes i 4 professors de l’escola MFR La Grive, situada a BOURGOIN-JALLIEU a la regió de Lyon, van visitar l’escola EFA Quintanes el dia 16 de maig. Durant aquesta visita hi va haver una trobada entre els alumnes francesos i els alumnes de Quintanes que estudien el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’explotacions agropecuàries. Els alumnes francesos estudien l’especialitat de Tècniques de venda i consell en productes alimentaris. L’escola MFR La Grive, a l’igual que l’EFA Quintanes, aplica la pedagogia de l’alternança, que combina períodes de formació a l’escola i períodes de formació a l’empresa. Aquesta visita es va fer en el marc d’un viatge que el grup francès va realitzar a Catalunya entre els dies 13 i 17 de maig.
Presentació. Com crear una empresa familiar des de l’inici? Com gestionar-la posteriorment, per tal de mantenir l’estructura necessària per obtenir beneficis? Quines decisions empresarials ens marquen la direcció de la nostra empresa de jardineria? Quins criteris hem de tenir en compte? Aquestes i altres qüestions es respondran al llarg de la jornada.
9.15h Presentació de la Jornada, Sr. Antoni Martorell, director de l’EFA Quintanes.
9.30h L’experiència de Jardineria Moix, Sr. Josep Moix, gerent de Jardineria Moix.
11.15h Pausa
11.45h L’experiència de Jardineria Monés, Sr. Oriol Monés, gerent de Jardineria Monés, i Sra. Dolors Lafuente, administració-direcció de Jardineria Monés
13.00h Taula Rodona
14.00h Cloenda de la Jornada
La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament abans de l’11 de maig a través de l’EFA Quintanes (Tel.:93 850 24 41-A/e:quintanesnatura@quintanes.com). Persones de contacte: Sra. Laia Grifell i Sra. Núria Saus. També us podeu inscriure a través del servei de preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: www.ruralcat.net/preinscripcionspatt
El dia 15 de maig (Sant Isidre) hem fet una Visita d’Estudis a Mas Torremansa, a Cassà de la Selva. Els alumnes de 2n de Producció Agropecuària estaven molt interessats en poder veure una sala de munyir rotativa de 40 punts, flotant sobre l'aigua.
La veritat és que és espectacular veure i entendre el seu funcionament. El Sr. Lluís i la Sra. Ma Rosa ens han explicat tot el funcionament i la manera de portar l'explotació de vaques de llet i els cultius que hi fan.
Una explotació de 2.000 caps i 500 hectàrees de conreu no es veu cada dia. Ha estat una molt bona experiència.
Durant la segona setmana del mes de maig, els alumnes de Jardineria de 2n de Cicle Formatiu de Grau Mitjà van estar de viatge d’estudis a la Toscana. Una meravella d’entorn i sobretot ara a la primavera. Ha estat d’allò més profitós, hem aprofundit en aspectes culturals i artístics a Florència; en temes de paisatge i jardins a Bomarzo i a Prato; en l’àrea empresarial, amb molt de futur per cert, a Pistoia; en qüestions de tradició i costums a Perugia... Un viatge en el que hem gaudit i hem après molt sobre els inicis de la jardineria italiana durant el renaixement i de la seva evolució posterior. Ara ens coneixem una mica més i estem més orgullosos de ser els continuadors de la jardineria mediterrània.
El dijous dia 9 de maig, el grup d’alumnes que estudien el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària, va realitzar diverses visites a les explotacions agrícoles “La Coromina Ramadera”, situada a Sant Quirze de Besora, i “Saborit-Casas”, situada a la Gleva. El responsable de les explotacions, Sr. Ramon Saborit, va explicar als alumnes els diferents sistemes de regadiu presents a cada explotació i les diferents activitats agrícoles i ramaderes que es duen a terme. Els alumnes també van tenir ocasió de veure la maquinària de la qual disposen a les explotacions per poder realitzar els diferents treballs agrícoles.
El dimecres 8 de maig el 1r curs de CFGM de Jardineria va visitar la planta que l'empresa els SOTS té a Centelles. Allà van descobrir el procés de compostatge a partir de l'ús de l'ELGAN, una barreja de microorganismes que donen uns resultats meravellosos. Van poder observar tot el procés de compostatge i comprovar amb sorpresa que el de jardineria és inodor. Com altres vegades, vam poder saludar exalumnes que anaven a buscar-hi m³ de substrat.
El dimarts dia 7 de maig, el grup d’alumnes que estudien el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Gestió i d’Organització d’Empreses Agropecuàries va realitzar una visita al centre que té l’IRTA a Mas Badia, situat a La Tallada d’Empordà.
En aquest centre els alumnes van poder anar als camps d’experimentació de cultius extensius, on el tècnic de l’IRTA, Sr Joan Serra, els van ensenyar a detectar i diagnosticar, de forma visual, malalties i plagues presents en els cultius de cereals, observant els seus símptomes i nivells d’infestació. També es van tractar els diferents mètodes de lluita, i es va poder observar la diferència d’afectació en varietats sensibles i resistents a una determinada malaltia, així com la diferent incidència de les malalties entre una varietat tractada amb fungicida o no tractada.
El dimarts dia 7 de maig, el grup d’alumnes que estudien el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria va realitzar una visita a l’explotació ramadera de “Can Barrina”, situada a Santa Cecília de Voltregà. “Can Barrina” és una explotació de vaques de llet i porcs, on transformen els fems de vaca, i serradures, en compost. El responsable del control del procés de compostatge, el Sr. Jaume Heras, va explicar als alumnes les propietats del compost resultant del sistema de compostatge que apliquen: un sistema aeròbic, amb piles estàtiques i ventilació forçada.
Els alumnes també van tenir ocasió de veure com es fan els controls de temperatura i d’oxigenació de les piles de compostatge, així com el resultat de les diferents barreges, en les quals combinen el compost amb sauló, o bé també amb escorça de pi, per tal d’obtenir diversos productes adequats per a la jardineria, per l’horticultura, per vivers, etc.
El passat dia 3 de maig, el grup de jardiners va realitzar la jornada de grimpada i arboricultura dins del jardí de l’escola. Els jardiners van poder veure tècniques de grimpada, material i novetats del món de l’arboricultura. Aquesta sessió la van realitzar els arboricultors: Frederic Llambès, Francesc Boix i Juan Crespo, grans experts en la matèria i col·laboradors habituals de l’escola. Al llarg de tot el dia es van poder practicar diverses tècniques de llançament de fona, col·locació de salva-càmbiums, grimpada i tala d’arbres, nusos i pujada amb esperons, també van veure novetats de materials de seguretat. Els alumnes i els monitors van gaudir d’un bon dia sense pluja després de molts dies de mal temps.
El Dilluns 29 d’abril, amb els alumnes del 2n Curs de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries, vam visitar l’Ecogranja de Recerca Salgot.
L’Ecogranja està ubicada a la finca El Saüc, a la localitat osonenca d’Aiguafreda. L’interior de cada nau és diferent, d’acord amb les necessitats dels seus habitants (femelles gestants, garrins lactants, deslletats). En tots els casos, els animals gaudeixen d’espais interiors i exteriors generosos.
Els nostres alumnes van tenir l’oportunitat de conèixer de la mà d’en Joan Parareda, tècnic responsable de la granja, els avantatges i inconvenients de la cria d’animals sota el sistema ecològic.
El dia 29 d'abril, es va fer una jornada de pràctiques amb maquinària de moviments de terres, pensat especialment per l'àmbit de jardineria.
Els alumnes varen poder portar i practicar amb dues de les màquines més utilitzades en el món de la jardineria, com són la mini excavadora, altrament anomenada "Bobcat", i amb una petita giratòria.
Aquestes màquines, els jardiners és important que les coneguin, ja que sovint les necessiten i són fàcils de trobar de lloguer, i així poder rendibilitzar millor la seva feina.
L'alumnat va estar molt content de fer aquestes pràctiques i les varen aprofitar de valent.
El dissabte 27 d'abril es va realitzar per part de Quintanes una sessió d'horticultura a totes les persones que l'Ajuntament de Masies de Voltregà els ha adjudicat un hort social. La sessió es va realitzar a la sala de plens del propi Ajuntament i va ser molt satisfactori.
Els alumnes de 1r del Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural han realitzat una ruta de 7 hores per la finca forestal el Mataró. El tècnic Superior en Recursos Naturals i Paisatjístics, Albert Bosch, ens ha explicat la gestió que es du a terme en diferents masses forestals, així com l’activitat de l’Associació de Propietaris del Montseny. Han pogut comprovar in situ l’afectació de diverses malalties i plagues com la vespeta, el xancre, el roig i la tinta del castanyer; el corc del suro.
El dijous 25 d’abril, amb els alumnes de 2n de Producció Agropecuària, hem anat a visitar l’explotació de 3800 conilles i l’engreix de les conilles de la familia Vilaró i Soler de Gurb.
La característica principal d’aquesta explotació és el tipus d’instal·lacions, ja que están a l’aire lliure. Aquí hem pogut veure les 3.800 mares de raça Valenciana i els més de 24.000 conills d’engreix, situats en 36 naus, d’uns 40 per 3 metres.
També hem vist el laboratori on es preparen les dosis per a la inseminació. El Sr. Ivan ens ha explicat tota mena de detalls de la producció, alimentació, sanitat i comercialització de la seva granja.
Des d’aquí li volem agrair la seva col·laboració en la formació dels nostres alumnes, que de ben segur han trobat una molt bona visita de conills.