La mobilitat dels treballadors forestals i d’àrees verdes dins de la Unió Europea està en creixement constant. El desenvolupament d’estàndards europeus per afegir un reconeixement europeu a la marca dels certificats nacionals afegeix valor als treballadors disposats a treballar en altres estats membres de la Unió Europea. El desenvolupament d’estàndards europeus ofereix a altres països, que actualment no tenen implantat un certificat a nivell nacional, l’oportunitat de participar en un sistema internacionalment reconegut. Això augmenta la transparència i la mobilitat dins el mercat comú europeu i així s’enforteixen els sectors de la silvicultura, arboricultura i gestió de zones verdes respecte a l’ús de la serra mecànica.
Aquesta certificació ofereix transparència de les habilitats i competències professionals dels motoserristes, reduint els accidents laborals en el sector, i afavoreix la mobilitat laboral entre els paísos europeus que formen part del projecte.
Com a novetat a l’escola es fan formacions i examinacions a empreses in situ (a casa del client) dels diferents nivells del carnet motoserrista europeu. Es dóna formació a empreses amb la programació del temari segons el nivell del curs que es vol assolir. D’aquesta manera els treballadors tenen les nocions del bon ús i maneig de la maquinaria, poden portar a terme el seu manteniment i la reparació de petites averies.
Per a l’empresa els curs in situ fa que es minimitzin els costos i el temps d’aturada dels treballadors. A més a més aquests reben la formació i és una manera de poder utilizar-la per potenciar el flux de treball de l’empresa.
Properament. Horari: de 8 a 15h. (35 hores)
Curs de Manteniment de la motoserra, tècniques de trossejament i tècniques bàsiques de tala d’arbres.
Nivell ECC 1 i ECC 2
Aquesta unitat està dissenyada com un nivell introductori per als usuaris de motoserra.
A concretar. Dates en funció dels alumnes interessats
Curs de Tècniques avançades de tala d'arbres.
Nivell ECC 3
Aquesta unitat és adequada per a operadors més experimentats.
EFESC ha desenvolupat una normativa de qualificació comú per als usuaris de motoserra a tot Europa.
Els seus principals objectius són:
Des del 2008, totes les normes de la motoserra dels països participants van ser inventariades i avaluades. En col•laboració amb diversos centres de formació, centres d'avaluació, certificadors a tot Europa (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, França, els Països Baixos, Espanya i el Regne Unit), es van preparar quatre nivells de motoserra. Els nivells són provats i avaluats per un equip internacional d'instructors de motoserra i avaluadors.
Nivell ECC 1
Manteniment de la motoserra i tècniques de trossejament: Aquesta unitat està dissenyada com un nivell introductori pels usuaris de motoserra; qüestions bàsiques de salut i seguretat de l'operador, manteniment i inspecció de rutina de la motoserra, trossejar, fusta de petites dimensions de diàmetre, i l'ús segur de les eines d'ajuda a l’aixecar, amuntegar i manipular la fusta.
Nivell ECC 2
Tècniques bàsiques de tala d'arbres (arbres petits): Aquesta unitat és adequada per a operadors de base; tala d'arbres petits i arbres inclinats utilitzant una sèrie de tècniques, enderrocament d'arbres penjats utilitzant eines de mà, l'eliminació de branques i trossejament de troncs, amuntegat i manipulació de la fusta de forma segura.
Nivell ECC 3
Tècniques avançades de tala d'arbres. Aquesta unitat és adequada per a operadors més experimentats; tala d'arbres mitjans i grans, utilitzant les tècniques més avançades, el desbrancat de branques grans i utilitzant equip cabrestant adequat, incloent mètodes de desmuntatge.
Nivell ECC 4
Tècniques per a arbres arrencats pel vent i danyats: Aquesta unitat és adequada per a operadors molt experimentats. Tècniques per plaques d'arrel, tallant els arbres desarrelats, tala d'arbres severament inclinats i parcialment arrencats, tala d'arbres amb copes trencades.
Cada nivell té una descripció molt detallada de la qualificació necessària, amb requisits relatius al coneixement, la comprensió i les habilitats pràctiques. Per obtenir més informació, vegeu els diferents nivells d’ECC.
Utilitzar el Certificat Europeu de la Motoserra només serà possible quan la qualitat estigui assegurada. EFESC ha desenvolupat un format sobre aquestes normes. Per tant, només la certificació dels proveïdors de formació, amb els avaluadors acreditats, poden emetre certificats de motoserra sota els estàndards d’ECC.
Els proveïdors de formació són auditats per l'Agència Nacional (AN). En cas que no hi hagi una Agència Nacional al país respectiu, una altra AN acreditada pot dur a terme l'auditoria.
Després de superar l'auditoria, el proveïdor de formació pot emetre certificats de la UE respectius als participants que superin les proves.
En cas d'utilitzar un certificat existent es pot aplicar un logotip addicional de la UE. Els proveïdors de formació certificats seran esmentats en una base de dades nacional de l'AN ia la pàgina web de l'organització europea. Almenys cada tres anys, els proveïdors de formació reben una auditoria externa.
El Certificat Europeu de la Motoserra no és obligatori per als usuaris de motoserra, ni per als professionals ni per a les persones que l'utilitzen de tant en tant. ECC és complementària i se suma a la qualitat i seguretat! Hi ha diverses raons per tenir-lo: