L'Aprenentatge pràctic és una teoria de l’educació exposada pel filòsof estatunidenc John Dewey. Un enfocament pràctic de l’aprenentatge, que significa que els estudiants han d’interactuar amb el seu entorn per adaptar-se i aprendre.
L’aprenentatge en la pràctica proporciona a l’alumne una retroalimentació instantània i la capacitat de reflexionar sobre allò que cal seguir fent, allò que cal ajustar i repetir, o allò que cal canviar per complet.
La formació professional n'és un exemple real.
Entre el 18 i el 27 de juny del 2024, Albert Crosas i Jordi González varen dur a terme una reeixida missió al Camerun.
Es van avaluar les formacions aplicades per monitors i es va clausurar la formació de diplomats per a monitors que treballen dins el sistema pedagògic de l'alternança.
A més, es van enfortir els CEFFA mitjançant reunions amb PROCEFFA i autoritats acadèmiques i polítiques. Es va visitar el CEFFA de Malen V i es van fer sessions d'intercanvi d'experiències amb responsables de pràctiques, famílies, famílies, els monitors i la direcció del centre.
També es va aprofitar l'ocasió per visitar diverses produccions agrícoles de la zona com el cacau, la mandioca, la pinya, l'oli de palma..., La missió va concloure amb un balanç positiu, aconseguint els objectius i enfortint les capacitats pedagògiques a la regió.
Que important i enriquidor sortir de les aules, moure's, descobrir altres contextos, maneres, en definitiva continuar aprenent sempre ... Molt bona tasca!
Sempre són dies de nervis i d’esforços finals.
En la majoria dels casos són projectes empresarials de l’àmbit agroramader o relacionats amb
la gestió de la natura, tant del món forestal com del paisatgisme i la jardineria.
Es busca que siguin propostes i estudis que estiguin molt relacionats amb el sector. Moltes vegades es
desenvolupen a instàncies de les oportunitats i necessitats que apareixen a les empreses en les
que han anat fent pràctiques durant tot el curs. En altres ocasions les propostes neixen dels
interessos i opcions de futur que els mateixos alumnes descobreixen en el seu entorn.
Sempre hi ha projectes originals i novells, que apunten el tarannà jove i il·lusionant dels futurs
professionals. El món està canviant i les noves generacions són una de les palanques que ho
fan possible.
Aquest curs 67 professionals del sector van avaluar més d’un centenar de propostes i projectes
dels alumnes de Quintanes. És una bona manera de que escola i empresa marxin de la mà en la
formació de les noves generacions que ja acaben i que s’incorporaran al món laboral o
continuaran estudis superiors o d’àmbit universitari.
A la imatge, projecte de l'alumne Bru Vallhonrat d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural.
Molt orgullosos del company Albert Crosas, que recentment ha defensat la seva tesi doctoral, obtenint la distinció Cum Laude. Enhorabona, merescudíssim.
Un estudi que tracta del sistema pedagògic de formació per Alternança i el Dual. L’FP passarà a ser Dual en la seva totalitat en el pròxim curs, tot i el baix índex d’implementació que té actualment i les mancances que presenta.
El sistema pedagògic de formació per Alternança, tot i no ser reconegut per l’administració educativa, disposa d’experiències satisfactòries per als alumnes i per al desenvolupament del seu entorn, un exemple és l’escola EFA Quintanes. Analitzant les propietats i les característiques d’ambdós es busca la integració d’elements de l’Alternança en la modalitat Dual, per facilitar l’aplicació i la millora dels resultats acadèmics a nivell educatiu, empresarial i social.
Un dels objectius que busquem amb els
viatges d’estudis és l’assoliment o la consolidació de moltes de les competències bàsiques que els alumnes hauran d’haver adquirit un cop finalitzin el cicle formatiu.
Tots els cursos conviuen lluny de casa, durant una setmana i consoliden el grup classe. Es busca una zona on puguin desenvolupar i trobar aquells punts tractats a les aules. València, Sevilla, País Basc, França, Pirineus, Sòria..., cada especialitat busca un espai on l'entorn afavoreixi l'aplicació de continguts.
Premi Emprenedoria Rural Quintanes/Casa
Tarradellas/BBVA/Fundació Caixa Manlleu 2023
L’empresa DPagès, ubicada a Solsona (Solsonès), és la guanyadora del
1r Premi Emprenedoria Rural Quintanes/Casa Tarradellas/BBVA/Fundació Caixa Manlleu 2023,
dotat amb 15.000 euros. DPagès és una empresa creada per dos enginyers agrònoms amb la finalitat
de produir carn de porc ecològic d'una forma alternativa, amb una mirada més sostenible i més
social.
A més, per primera vegada, en el marc d’aquesta 4a edició, s’han lliurat tres accèssits de 2.000
euros cadascun segons criteris de sostenibilitat, impacte social i empresa jove.
L’accèssit vinculat a la sostenibilitat ha estat per a l’explotació Les Gambires de Torelló (Osona).
Des de fa tres anys, aquesta explotació està transitant cap a un model sostenible. L’explotació està
transitant cap a l'agricultura regenerativa, a partir d’un ramat de 60 vaques mitjançant el pasturatge rotacional de Voisson.
L’accèssit d’impacte social ha estat per a l’empresa d’inserció Sambucus de Manlleu (Osona).
Aquesta empresa que desenvolupa la seva activitat en dos grans àmbits, la restauració i l’agricultura,
va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de crear “espais” de millora professional per a persones en
exclusió o en risc d’exclusió social.
Finalment, l’accèssit empresa jove ha estat per a Llivins, el celler vitícola situat a Llívia està basat
en el conreu, l’elaboració i l’embotellat de vins. És una iniciativa pionera a La Cerdanya que té
l’objectiu de promoure el sector primari amb valor afegit. La primera anyada comercial data del
2017 i des d’aleshores ha sortit al mercat amb quatre vins.
+ info: https://youtu.be/wtamDjUNxrE
Les pràctiques que els nostres alumnes realitzen en empreses són una magnífica oportunitat perquè coneguin de primera mà l’aplicació dels estudis que estan fent. A més els hi permet anar confeccionant el seu propi itinerari formatiu perquè poden anar canviant d’empreses al llarg del cicle formatiu.
Però no només això, els permet també començar-se a espavilar: són ells els que han de buscar aquest lloc de pràctiques. Evidentment que si no en troben, nosaltres els hi ajudem. En aquesta recerca les famílies també hi juguen un paper important, sigui proporcionant possibles llocs o bé acompanyant-los a les entrevistes inicials.
Fragment text revista'22. Podeu llegir-la a la web.
Redactat per l'equip de monitors de FCT.
Com cada any hem tingut a Quintanes formadors de Creu Roja Osona, els beneficiaris són els alumnes de grau mitjà.
Els alumnes destinen sis hores de classe a rebre formació teòrica i pràctica per a aprendre com actuar davant d’una urgència, i quins primers auxilis pots aplicar. Molt agraïts i esperem poder continuar treballant conjuntament per a aportar coneixement als nostres alumnes.
Gràcies a l'Ajuntament de Masies de Voltregà, per la seva participació.
Quan arriben els alumnes, podem dir amb tota l'alegria que ja ha començat el nou curs!
L'alumna de Quintanes Aina Porcar va ser premiada pel departament d'Educació de la Generalitat com a millor expedient de Catalunya en la seva especialitat. L'alumna ha rebut el Premi Extraordinari dels Ensenyaments de Formació Professional de Grau Superior de la família Agrària. Aquest es va lliurar en un acte celebrat al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona el passat 26 de juny.
Els Premis Extraordinaris de Formació Professional de Grau Superior s'han entregat per primera vegada aquest any 2023 i volen ser un reconeixement oficial dels mèrits dels alumnes que demostren una preparació especial en aquests ensenyaments, amb el desig d'oferir-los un estímul per a aconseguir els seus objectius i una recompensa per haver-los aconseguit.
Hi ha un premi per a cada família professional dels cicles de grau superior que s'imparteixen a Catalunya, aquest vol reconèixer l'esforç, la constància i la dedicació dels millors alumnes de la Formació Professional catalana.
Felicitats, Aina!, te'l mereixes.
Vosaltres sou més que alumnes, sou relleu, sou futur..., d'un sector que us necessita. Fa falta persones que estimin el que fan i entreguin el millor que puguin tenir.
Per fer un tancament de curs com cal, la Direcció del centre va oferir al claustre intern una jornada al Món Sant Benet.
Es va poder gaudir d'una visita guiada per descobrir la història d'aquest indret tan especial situat al Bages. Seguidament, es van entaular per conversar tranquil·lament, mentre assaborien les delicioses propostes que proposa l'espai gastronòmic de l'antic monestir.
Els alumnes de Grau Mitjà Jardineria i Grau Superior Paisatgisme i Medi Rural, acompanyats per monitors de l'escola, van dissenyar una proposta per guarnir les escales de l'Església dels Dolors, en el bonic context de Temps de Flors de Girona.
Una proposta de nom "Diversitat". La riquesa ecològica, l'equilibri i la complementarietat dels diferents ecosistemes fan del món un entorn sostenible i resilient. La lluita per la diversitat comporta una societat sana, saludable, que pot créixer en llibertat. Una societat plena de vida.
La natura, la cultura, la societat actual són realitats que s'han d'entendre com un tot ple de milions d'aportacions que les fan extremadament valuoses.
Gràcies a tots i totes :)
Com sabeu cada any tenim revista, i ens encanta!
L'any passat ja vam aprofitar l'avinentesa de la Diada de Sant Jordi per a entregar-la als monitors i monitores de l'escola.
Moltes ja van en camí de les cases de les persones i empreses que hi aparèixen, perquè sense vosaltres no seria possible, i en sou els PROTAGONISTES absoluts. Sempre gràcies.
Esperem que us agradi :)
Si la voleu fullejar, la podeu trobar penjada aquí, a la pestanya REVISTA.
+ info: http://www.quintanes.com/imatges/reg1001381_arxiu1_08-05-2023_11-55-03.pdf
La gestió de la finca de Quintanes. El bosc com a aula.
L’EFA Quintanes fa l’ús de la finca en la qual està ubicada per a realitzar diferents tipus de pràctiques i d’actuacions. La finca, propietat de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu, té unes 160 hectàrees, de les quals unes 138 ha són de terreny forestal. La finca és compartida entre l’escola i un arrendament per a la gestió dels cultius i pastura.
Aprofitant la renovació de l’anterior Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal (PTGMF) el conjunt dels professors de l’escola vam renovar les usos i gestió previstos anteriorment per vincular-los a les diferents matèries tractades a l’aula.
S'ha iniciat el marcatge de les unitats de gestió del pla tècnic de la finca de Quintanes. Les marques corresponen a les unitats incloses al Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal, i han de servir com un referent dels límits de les actuacions a realitzar a les diferents parts.
Les marques les van realitzar els alumnes de 1er de Grau superior de Gestió forestal i del medi natural durant tot el matí; s'anirà completant fent-les en diferents pràctiques.
Visita a l'explotació agropecuària LA CARRERA, situada al municipi de Sant Esteve d'en Bas, és una explotació de vaques de pastura, que engreixa els vedells per després comercialitzar-ne la carn.
Durant la visita els alumnes van poder conèixer l'evolució de l’explotació, les característiques de la raça i el maneig de les vaques al llarg de les estacions de l'any, la producció de cultius per a l'alimentació del bestiar, l'aplicació d'un sistema d'alimentació dels vedells basat en una ració farratgera, les innovacions i les noves tecnologies aplicades a la localització i el control del bestiar, etc. i com fan la comercialització dels seus productes a través de la marca NATRUS.
Agraïm a en Sergi Pujolriu i a en Salvador Carrera, la seva amabilitat i atenció en rebre’ns, que ha permès aquesta gran experiència d'aprenentatge.
El matí del 5 de gener de 2023, s'ha celebrat la 26a Fira de Reis i en paral·lel l'11a
mostra ramadera de Casserres (Berguedà).
Quintanes ha participat activament amb la tradicional carpa, rolls-ups, revistes, etc. i
amb la presència de 3 monitors: Josep Bagaria, Albert Crosas, Josep Llorens i un exmonitor de l'escola, Marco Jacho.
Aquesta fira, cada vegada agafa més importància a la comarca del Berguedà i rodalies,
aquest any a més de la mostra de diferents espècies i races de bestiar, maquinària
agrícola, forestal, jardineria i estands comercials, ha comptat amb la presència en
directe de Ràdio Puig-Reig. Quintanes ha tingut l'oportunitat de participar en una taula
rodona /debat interessant i animada, d'aproximadament mitja hora, sobre la formació
professional i l'actualitat de l'agricultura i la ramaderia a Catalunya.
Des d'aquí una vegada més, volem agrair a l'organització de la fira i en especial als exalumnes Josep Llorens i Joan Torné per les facilitats i oportunitat que ens donen per
donar veu i imatge de l'Escola i també del sector, tantes vegades poc reconegut.
Fins l'any que ve.
Josep Bagaria.
Visita amb els alumnes de 1er curs de Jardineria a Honda Greens.
Tot el dia veient i provant màquines i eines, els van explicar i ensenyar totes les novetats del sector. Una jornada superproductiva.
Durant el mes de juliol s'han sobrevolat amb dron unes 160 hectàrees, amb l'objectiu de complementar la informació existent de la finca de Quintanes per poder millorar la gestió.
Amb les fotos obtingudes es generarà un model 3D mitjançant tècniques fotogramètriques per poder obtenir alguns productes com ortofoto i model digital del terreny. Aquesta actuació s'ha realitzat dins l'àmbit de la redacció del nou Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de la finca de Quintanes.
El passat dimarts 4 d’octubre, els alumnes de 2n curs de Producció Agropecuària van tenir
l'oportunitat de visitar el Mas Terricabras, a Oristà.
La família Rovira Costa és la responsable d’aquesta explotació agrícola i ramadera que té
diferents activitats: producció porcina, un ramat de vaques de pastura, vedells d’engreix,
cultius de cereals per gra, cultius farratgers destinats a l’alimentació del ramat, cultius
singulars com els cigrons amb Denominació d’Origen, cultius de varietats amb unes qualitats
diferencials com són els Blat Xeixa i Forment.
Mas Terricabras és també una empresa innovadora que utilitza energies renovables com la
biomassa produïda a la pròpia explotació per a la calefacció de la granja, i plaques solar
fotovoltaiques que produeixen electricitat.
Mas Terricabras obre les portes al públic, rep visites, participa a la jornades de benvinguts a
pagès: Moltes coses per veure, aprendre i viure!
Des de l’escola Quintanes agraïm a la família Rovira Costa de Mas Terricabras, la seva
amabilitat que ha permès als alumnes fer aquesta interessant visita.
+ info: https://www.instagram.com/masterricabras/
Tenir habilitats i coneixements de primers auxilis ajuda a crear comunitats més segures i saludables. Això és el que promou i treballen totes les Societats Nacionals de la Creu Roja. Assegura que els nens i nenes i els adults han de tenir accés a una educació de qualitat en primers auxilis, un compromís de per vida amb l'aprenentatge i la prestació de primers auxilis que faci una societat més resilient.
Com a centre facilitem que els nostres alumnes tinguin aquests importants coneixements, cada any els primers dies d'escola Creu Roja visita el centre per a realitzar aquesta formació a tots els alumnes de primer de Grau Mitjà.
Molt agraïts amb l'Ajuntament de Masies de Voltregà que subvenciona aquesta formació demostrant la sensibilitat i el suport envers aquest aprenentatge dins l'entorn escolar.
A tots els que heu participat a la revista us volem donar les gràcies, sense vosaltres la revista no seria possible!
Esperem que us agradi molt, l'hem fet amb totes les ganes del món esperant transmetre l'essència del que passa a Quintanes durant l'any, un tastet ;)
+ info: http://www.quintanes.com/imatges/reg1001272_arxiu1_22-04-2022_20-36-34.pdf
El dia 20 de juny del 2022, el Sr. Pedro Sillero de l'empresa Honda Greens de la Garriga ha fet entrega d'una ensulfatadora de carretilla model CPH 55 que s'utilitzarà per a les pràctiques de fitopatologia; tant pels jardiners, agraris com forestals.
Una màquina més, per ampliar el ventall de possibilitats per a fer pràctiques reals de tractaments fitosanitaris amb els alumnes a la E.F.A.
Des d'aquí donar les gràcies a l'empresa Honda Greens i en especial als Srs. Pere Cañizares i Pedro Sillero, pel seu ajut, col·laboració i suport en la formació dels nostres alumnes, els presents i futurs professionals del sector.
L'explotació Cal Ros de Muntanyola forma part d'un projecte europeu anomenat FERTIMANURE on col.laboren la UVic (Centre Beta) i la Cooperativa Plana de Vic.
Un projecte dedicat a la recuperació innovadora de nutrients a partir de fonts secundàries per a la producció de fertilitzants d’alt valor afegit a partir de fems animals. FERTIMANURE és un acrònim que prové de l’anglès “Fertilisers from animal MANURE”.
20 socis de 7 països de la UE, Argentina i Xile uneixen forces per implementar aquest projecte.
Visita d'Estudis per a conèixer les possibilitats dels drons en el món del paisatgisme.
Una eina del present, per un futur potent.
El BCN Drone Center és 1 dels 10 únics centres de drons del món, la primera empresa de drons civils a Europa i una de les pioneres a nivell mundial... aquí al costat de casa.
El Consell Europeu de Capacitats Forestals i Ambientals (EFESC) és una organització de membres de representants de la indústria i organitzacions que gestionen i supervisen els processos de certificació de capacitats i competències a nivell nacional. EFESC va ser establert el 2009 per membres d'un projecte Leonardo de la UE. El 2012 es va aprovar el manual d'EFESC i es va establir oficialment l'organització.
La missió de EFESC és facilitar la mobilitat dels treballadors forestals i de zones verdes dins de la Unió Europea en l'acreditació i la promoció del reconeixement de les qualificacions nacionals individuals entre països socis a nivell europeu.
Durant el mes de maig Kris Hofkens (Inverde, Bèlgica), Jessica Schmidt (KWF, Alemanya) i Carles Lorca (Agència Nacional EFESC, CTFC) han visitat l'escola per a realitzar l'auditoria de control.
Al principi del grau ens agrada fer un viatge per introduir els alumnes de primer de Grau Mitjà en el món de la Jardineria, per això vam anar de viatge al País Valencià, on es van programar visites a diferents espais perquè puguin observar diferents zones verdes de tipologies variades.
L’objectiu d’aquest viatge era veure els diferents espais verds que pot haver-hi i que pot acabar treballant l’alumne, ja que vam veure jardins privats, parcs públics, jardins històrics i botànics i finalment un parc natural.